Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Elevii din Capitală revin la școală - Iată de când

© Photo : Miroslav RotariElevi
Elevi - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat într-un live pe Facebook că de luni copiii din municipiul Chișinău revin la școală.
CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Elevii claselor a întâi, a patra, a cincea, a nouă și a 12-ea din Capitală revin de luni în băncile școlii. Declarația a fost făcută de edilul-șef al Capitalei într-un live pe Facebook, după ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.
„S-a decis revenirea clasa unu, patru, a cincea, a noua și a 12-ea începând cu ziua de luni, 19 aprilie 2021, în clase cu prezența fizică. De asemena, ceea ce am zis că este foarte important, în școlile de artă, vor reveni copiii atât pentru activitatea individuală, cât și în cadrul unor activități de grup. În școlile cu profil sportiv urmează să fie permise antrenamentele nu doar a loturilor naționale, dar a tuturor loturilor care se pregătesc de competiții și acest lucru va fi foarte clar stipulat în decizia Comisiei”, a declarat Ion Ceban.
Primarul a precizat că foarte mulți părinți au solicitat revenirea elevilor în băncile școlii.  Edilul-șef a precizat că în municipiul Chișinău deja 40 la sută din cadrele didactice au fost vaccinate împotriva noului coronavirus și a menționat că odată cu apariția a noi loturi de ser vor fi vaccinați și mai mulți. 

Amintim că pe 26 februarie Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri restrictive, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii a fost transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie.

Astfel, din 1 martie, toate instituțiile de învățământ, primar, gimnazial, liceal, profesional și superior din Republica Moldova au trecut din nou la învățământul în regim online, în conformitate cu decizia Comisiei. 

Acest lucru i-a revoltat pe mii de părinți, care au decis să organizeze un protest la Chișinău. Ulterior însă Ministerul Educației a decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie - dată până la care urma să fie în vigoare decizia privind desfășurarea învățământului online.

Доставка вакцины Sputnik V на склад в грузовой терминал Москва Карго - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Societate
Comisia Situații Excepționale - decizie privind importul vaccinului Sputnik V

În data de 12 martie, CNESP a decis ca procesul de învățământ să fie reluat începând de marți, 16 martie. Astfel, precesul de studii a fost reluat, dar studiile au fost organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a anunțat că 494 de instituții de învățământ general activează exclusiv online, 327 de instituții activează cu program cu participare fizică a elevilor claselor primare, precum și  a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente, 148 de instituții desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățământul primar și elevilor din clasele absolvente, iar 271 de instituții activează cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19. Majoritatea instituțiilor care activau exclusiv online erau din Capitală. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0