Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM face compromis - când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Abonare
Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că, cel mai probabil, alegerile parlamentare anticipate vor putea avea loc nu mai devreme de luna august, doar că decizia privind data alegerilor trebuie luată prin dialog și consens cu actorii politici.
PSRM face compromis - când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate

Fostul președinte a răspuns la o întrebare adresată de Sputnik Moldova cu referire la perioada potrivită pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a spus că, cel mai probabil, alegerile anticipate se vor desfășura nu mai devreme de luna august, doar că decizia privind data exactă trebuie luată prin consens cu actorii politici.

Liderul PSRM mai spune că socialiștii nu sunt împotrivă ca alegerile să fie organizate mai repede, în mai sau iunie, doar că ar trebui să analizăm evoluția pandemiei și procesul de imunizare a populației.

„Eu cred că cel mai probabil alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc nu mai devreme de luna august. Consider că ar trebui să păstrăm starea de urgență, iar după 1 iunie Parlamentul va trebui dizolvat și organizate alegeri în luna august, desigur în condițiile unei normalizări a situației pandemice”, a menționat Dodon.

El consideră că, la această etapă, actorii politici, atât președintele cât și Parlamentul, vor trebui să poarte un dialog pentru a a stabili data alegerilor parlamentare. Până atunci însă, spune Dodon, ar putea fi stabilită o agendă clară, vor trebui adoptate mai multe legi și vor trebui identificați bani pentru scrutinul parlamentar.

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Ce spun experții despre decizia Curții și anticipate: Ce urmează

„Fac un apel către șeful statului - invitați actorii politici la discuții, nu vă grăbiți cu dizolvarea Parlamentului, luați o decizie de consens, organizați un dialog. Gata, avizul CCM este deja, inițiem un dialog - ce ar trebui să facem până la dizolvarea Parlamentului, apoi fixăm data alegerilor parlamentare, fie pe 19 septembrie sau la sfârșitul lunii august. Până la dizolvare, Parlamentul își prioritiziază agenda, adoptă mai multe legi, inclusiv identifică bani pentru scrutinul parlamentar. Facem o foaie de parcurs, să convenim când organizăm alegerile, fără blocaj, fără să scoatem oameni în stradă. Așa este corect, logic și matur din punct de vedere politic”, a menționat Igor Dodon.

Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0