Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Istoric: Ucraina are pretenții teritoriale față de Moldova - ce vor face Sandu și Zelenski

© Photo : Facebook / Președinția Republicii MoldovaВстреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского
Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Abonare
Autoritățile din Ucraina au pretenții teritoriale față de Moldova, solicitându-i să plătească arenda pentru utilizarea unei părți nesemnificative de coastă de către republică în portul Giurgiulești.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Pământul cedat odinioară Moldovei de Ucraina în cadrul unui tratat internațional a devenit din nou subiectul regretului unor oficiali și al unei părți a opiniei publice a țării vecine. Este vorba despre partea nesemnificativă de coastă a Mării Negre unde a fost construit portul Giurgiulești. 

Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Altercații la Portul Giurgiulești: protestatarii spun că au venit trupele speciale

Printre cei mai înrăiți oponeniți ai așa-zisului „transfer ilegal” de pământ către Moldova se află primarul  orașului ucrainean Reni, Igor Plehov. El a decis cu toată seriozitate să ceară plată pentru „arendă” portului moldovenesc Giurgiulești în favoarea comunității Reni.

Ce a generat aceste acțiuni neprietenoase ale Ucrainei față de Moldova și cu ce se va încheia totul? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în emisie la Radio Sputnik Moldova istoricul Igor Ivanenko.

"Atât Zelenski, cât și Sandu sunt interesați să demonstreze succesul în relațiile dintre cele două țări în fața partenerilor lor europeni și de peste mări, pentru a arăta că integrarea în UE se desfășoară conform planului, iar problemele statelor sunt rezolvate cu succes", a spus interlocutorul. 

Potrivit expertului, este puțin probabil ca această dispută teritorială să aibă loc la nivelul relațiilor dintre cei doi șefi de stat, adică, din proprie inițiativă, Sandu și Zelenski cel mai probabil nu vor discuta acest subiect.

"Dar politicienii ucraineni vor fi supuși unei presiuni serioase, în special din partea mai multor partide de opoziție. Vreau să menționez că această problemă este discutată activ în postările de pe rețelele sociale ale utilizatorilor din sudul Basarabiei", a adăugat istoricul.

În opinia sa, pretențiile față de portul Giurgiulești sunt cauzate nu atât de revendicările teritoriale, cât și de starea deplorabilă a portului din Reni, care a pierdut o pondere semnificativă din traficul de marfă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0