Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coronavirusul în satele Moldovei: Cum se luptă cu pandemia în mediul rurual

© Sputnik / Miroslav RotariNina Costiuc
Nina Costiuc - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Abonare
Zilnic se înregistrează un număr mare de noi infectări cu COVID-19 și decese. Care este situația în localitățile din Republica Moldova și cum fac față medicii acestui virus nemilos?
COVID-19 în 2021: Opt decese într-o singură localitate

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul localității Budești, Nina Costiuc, a precizat că, în total, de la începutul anului în localitate au fost infectați 134 de oameni, iar de la începutul pandemiei și până în prezent 13 persoane din localitate au fost răpuse de boală. În momentul de față, 52 de persoane se află în carantină.

"Situația s-a agravat în acest an. Au decedat mai multe persoane de la începutul anului 2021 decât de le declanșarea pandemiei. Majoritatea sunt persoane de vârsta treia. Doar în 2021, în localitatea Budești opt persoane au murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19", a precizat pentru Sputnik Moldova Nina Costiuc.

© Sputnik / OsmatescoLudmila Ceaglîc
Coronavirusul în satele Moldovei: Cum se luptă cu pandemia în mediul rurual - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Ludmila Ceaglîc

Și primarul comunei Calfa, Ludmila Ceaglîc, a relatat că situația nu este deloc îmbucurătoare în localitate, mai ales că medicul de familie se află în carantină, cei care au nevoie de ajutor se pot adresa doar celor două asistente medicale din cadrul Oficiului Medicilor de Familie.

"Nu putem recruta un alt medic întrucât nu sunt specialiști, iar persoanele care au nevoie de consultație trebuie să se deplaseze în alte sate. Nu avem laboratoare de testare COVID. Unele persoane așa și nu cred în existența acestui virus, în ciuda tuturor eforturilor pe care le depunem pentru a-i informa că trebuie să respecte măsurile de protecție", a declarat primarul comunei Calfa.

© Photo : Facebook / Elena NeagaElena Neaga
Coronavirusul în satele Moldovei: Cum se luptă cu pandemia în mediul rurual - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Elena Neaga

În comuna Bălășești, raionul Sângerei, numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.

"Dintre acestea, doar zece persoane au fost internate și din păcate avem și un deces. Restul s-au tratat la domiciliu, unii fiind asimptomatici, dar care oricum au luat tratament acasă", a precizat pentru Sputnik Moldova primarul comunei, Elena Neaga.

Potrivit ei, comuna nu duce lipsă de specialiști, iar pacienții se pot adresa după primul ajutor la medicii de familie. Este și o farmacie care activează șase zile pe săptămână și dispune de toate medicamentele necesare.

În comuna Bălășești, formată din satele Bălășești și Sloveanca, sunt aproximativ 2600 de locuitori. În prezent, aici sunt înregistrate doar două cazuri active de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0