Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Moldova este atrasă în procese politice foarte periculoase – care este soluția

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Analistul politic în probleme internaționale a explicat de ce Moldova nu ar trebui să flirteze prea mult cu Occidentul în politica externă și să aștepte ajutor de la acesta, dar și cum să aleagă decizii înțelepte în geopolitică.

CHIȘINĂU. 16 apr – Sputnik. În cei aproape 30 de ani ai săi de independență geopolitică, Republica Moldova a tot oscilat dintr-o parte în alta, ca un petrecăreț beat. Autoritățile care d-au perindat la putere ba au încercat să construiască un parteneriat strategic cu Rusia, ba au cochetat insistent cu Occidentul, care nu a manifestat niciodată sentimente prea sincere pentru Moldova și poporul ei.

O geopolitică echilibrată a țării este o chestiune dificilă, dar posibilă. Unii politicieni au dovedit acest lucru în practică. Acum, noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, își declară din nou atașamentul față de Occident și valorile liberale.

Șapovalov: De ce pentru Moldova e mai profitabil să coopereze cu Rusia>>>

Cât de nociv este acest lucru pentru țară și de ce o abordare geopolitică unilaterală este distructivă pentru poporul moldovenesc? Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioului Sputnik Moldova politologul de la Berlin, expert în probleme internaționale, Aleksandr Rar.

"Cu părere de rău, Moldova este  atrasă deja de mult timp în procesele geopolitice profunde și periculoase din Europa. Acest lucru s-a întâmplat nu din vina țării în sine, ci în virtutea poziției sale geografice. Acum Rusia va întoarce spatele Uniunii Europene. Ce înseamnă asta pentru Moldova? Țara va ajunge într-o situație și mai dificilă ", a declarat interlocutorul.

Борис Шаповалов - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Șapovalov: "Mai mulți politicieni moldoveni sunt șantajați de Occident" - Iată motivul
În opinia expertului, dificultățile privind dezvoltarea țării au legătură cu faptul că ea se află la intersecția a două culturi politice - chiar peste ea trece linia Huntington, care în lucrările sale susținea că deja de 1000 de ani Europa este împărțită între Est și Vest, între creștinismul catolic și cel ortodox, între ordinea mondială bizantină și romană.

"Dacă privim situația în mod obiectiv și onest, este clar că până când Europa nu va găsi puterea să înceapă un parteneriat cu Uniunea Economică Eurasiatică, până nu vor începe negocierile privind crearea unui spațiu economic comun de la Lisabona până la Vladivostok, Moldova va avea în permanență probleme", a adăugat Rar.

Cea mai înțeleaptă ieșire din această situație geopolitică este în opinia politologului o politică reținută, bivectorială, fără mișcări bruște și  haotice către unul dintre polii de influență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0