CHIȘINĂU. 16 apr – Sputnik. În cei aproape 30 de ani ai săi de independență geopolitică, Republica Moldova a tot oscilat dintr-o parte în alta, ca un petrecăreț beat. Autoritățile care d-au perindat la putere ba au încercat să construiască un parteneriat strategic cu Rusia, ba au cochetat insistent cu Occidentul, care nu a manifestat niciodată sentimente prea sincere pentru Moldova și poporul ei.
O geopolitică echilibrată a țării este o chestiune dificilă, dar posibilă. Unii politicieni au dovedit acest lucru în practică. Acum, noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, își declară din nou atașamentul față de Occident și valorile liberale.
Șapovalov: De ce pentru Moldova e mai profitabil să coopereze cu Rusia>>>
Cât de nociv este acest lucru pentru țară și de ce o abordare geopolitică unilaterală este distructivă pentru poporul moldovenesc? Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioului Sputnik Moldova politologul de la Berlin, expert în probleme internaționale, Aleksandr Rar.
"Cu părere de rău, Moldova este atrasă deja de mult timp în procesele geopolitice profunde și periculoase din Europa. Acest lucru s-a întâmplat nu din vina țării în sine, ci în virtutea poziției sale geografice. Acum Rusia va întoarce spatele Uniunii Europene. Ce înseamnă asta pentru Moldova? Țara va ajunge într-o situație și mai dificilă ", a declarat interlocutorul.
"Dacă privim situația în mod obiectiv și onest, este clar că până când Europa nu va găsi puterea să înceapă un parteneriat cu Uniunea Economică Eurasiatică, până nu vor începe negocierile privind crearea unui spațiu economic comun de la Lisabona până la Vladivostok, Moldova va avea în permanență probleme", a adăugat Rar.
Cea mai înțeleaptă ieșire din această situație geopolitică este în opinia politologului o politică reținută, bivectorială, fără mișcări bruște și haotice către unul dintre polii de influență.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova