Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătății: Moldova ar putea cumpăra 700 000 de doze de vaccin ”Sputnik V”

© AFP 2024 / MOHAMMED ABEDVaccinul Sputnik V
Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a comunicat detaliile cu privire la achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului de către Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Moldova a examinat posibilitatea achiziționării unei cantități suplimentare de vaccin ”Sputnik V”, la lotul de 182.000 de doze care va fi primit în calitate de donație. Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a decis să solicite oferta comercială pentru achiziționarea a 700.000 de doze de preparat. Despre aceasta a informat serviciul de presă al Ministerului Sănătății din Moldova.

”Membrii Comitetului au decis solicitarea ofertei comerciale a producătorului de vaccin Sputnik V de la Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse, pentru 700.000 doze de vaccin Sputnik V”, este precizat în comunicat.

Ministerul a comunicat de asemenea că Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat în ședința din 15 aprilie cantitatea de 2.074.742 de doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX.

Доставка вакцины Sputnik V на склад в грузовой терминал Москва Карго - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Societate
Comisia Situații Excepționale - decizie privind importul vaccinului Sputnik V

Instituția a amintit că la data de 30 decembrie 2020 Ministerul a remis către COVAX cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate țării noastre.

”Totodată,  s-a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă. Specialiștii au argumentat procurarea unei cantități mai reduse de vaccin CoronaVac, în contextul acoperirii populației cu vaccin în proporție de 50%  prin intermediul platformei COVAX, recepționării mai multor loturi de vaccin drept donații, dar și negocierii continue cu producătorii de vaccin”, a menționat ministerul de profil.

Vaccinul ”Sputnik V”

Vaccinul rusesc "Sputnik V" este primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19, dezvoltat pe baza unei platforme vectoriale bine studiate de adenovirus uman de către specialiști de la Centrul Național Gamalei cu sprijinul Fondului rus de investiții directe.

Шприцы на фоне логотипа SinoVac. - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Are oare nevoie Moldova de vaccinul chinezesc - expert

Pe 26 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a confirmat autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

Precizăm că vaccinul rusesc Sputnik V, conform unui sondaj realizat de compania iData, se bucură de popularitate în rândul moldovenilor. Conform studiului realizat, 35,42% dintre respondenți ar prefera să fie imunizați cu vaccinul ”Sputnik-V”.

Vaccinul Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2021
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova

Campania de vaccinare în Moldova

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost începută în Republica Moldova pe 2 martie. Campania de imunizare va avea trei etape. În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.  Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0