Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greceanîi: Sandu nu poate anula regimul stării de urgență

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Până în data de 30 mai, în Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. În această perioadă dizolvarea parlamentului este imposibilă.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Legea nu-i permite președintelui Moldovei să anuleze starea de urgență din țară, a declarat pentru RIA Novosti președintele Parlamentului Moldovei  Zinaida Greceanîi.

"Potrivit legii, nu există (posibilitatea – n.red.). Așa cum este până la 30 mai (stare de urgență ), așa și trebuie să fie", a spus ea, răspunzând la întrebarea dacă Maia Sandu are posibilitatea să anuleze starea de urgență în țară.

Dizolvarea parlamentului Moldovei este imposibilă în perioada stării de urgență în țară, impusă în legătură cu pandemia de coronavirus, a adăugat Zinaida Greceanîi.

Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Expert constituționalist: De ce Maia Sandu nu poate declanșa acum alegeri anticipate

Președintele Maia Sandu a declarat anterior că speră să semneze în scurt timp decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Din 1 aprilie curent, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Expert, despre scenariile politice după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate>>>

Joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Legislativul nu poate fi însă dizolvat în perioada  regimului stării de urgență, care este valabil până pe 30 mai.

Președintele a spus că nu este în măsură să precizeze când va fi dizolvat Parlamentul și când vor fi organizate alegerile anticipate, din motivul că în țară este instituită starea de urgență până pe 30 mai, iar Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă instituirea acesteia a fost constituțională, fiind sesizată anterior pe această chestiune.

De asemenea, președintele a menționat că este așteptată argumentarea Curții Constituționale la decizia despre dizolvarea forului legislativ. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0