Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert constituționalist: De ce Maia Sandu nu poate declanșa acum alegeri anticipate

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Expertul constituționalist Teodor Cârnaț a comentat în emisie la Radio Sputnik Moldova decizia de astăzi a Curții Constituționale prin care s-a constatat întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Teodor Cârnaț susține că deocamdată nu poate fi anticipată data exactă a alegerilor anticipate, având în vedere că în țară este instituită stare de urgență. Astfel, deocamdată Maia Sandu nu poate emite decretul privind dizolvarea Parlamentului. 

„Cât timp este în Republica Moldova stare de urgență, președintele Republicii Moldova nu poate purcede la emiterea acestui decret. Există două scenarii - ca însuși Parlamentul să-și anuleze starea de urgență care a fost motivată politic și în niciun caz medical atunci când a fost introdusă. Al doilea scenariu - președintele Republicii Moldova vine cu un demers către Parlament să anuleze această stare de urgență”, a declarat expertul pentru Sputnik Moldova

Teodor Cârnaț susține că mingea se află în continuare la Curtea Constituțională. 

Domnica Manole  - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat

„Curtea Constituțională e obligată să declare această stare de urgență neconstituțională, fiindcă deschidem în așa fel Cutia Pandorei - dacă rămâne în vigoare, atunci viitoarele parlamente, guverne vor fi tentate să folosească introducerea stării de urgență, de asediu sau de război în scopul de a se menține mai departe la putere, de a lupta cu opoziția și de a încălca drepturile omului”, a spus interlocutorul. 

Expertul susține că anume de acest lucru depinde când vom merge la urne. 

„Alegeri parlamentare anticipate s-ar putea să avem vara, dacă starea de urgență este anulată, iar dacă rămâne până pe data de 30 mai, s-ar putea să avem alegeri parlamentare toamna. Cu o singură condiție - ca Parlamentul să nu introducă din nou starea de urgență”, a mai declarat Cârnaț. 

Precizăm că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0