Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Biden a ținut un discurs privind relațiile cu Rusia

© AP Photo / Patrick SemanskyПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Președintele SUA a spus că rușii și americanii sunt popoare mândre și patriotice care sunt cointeresate să aibă "un viitor pașnic și sigur".

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Președintele Statelor unite, Joe Bidfen,  a dat o apreciere perspectivelor relațiilor dintre Washington și Moscova, în cadrul unui discurs dedicat Rusiei.

Владимир Зеленский и Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2021
Politică
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic
În alocuțiunea sa, liderul american a amintit de discuția telefonică, care a avut loc la început acestei săptămâni, cu președintele rus Vladimir Putin și a atras atenție asupra faptului că dialogul a fost unui deschis și a fost purtat în spiritul respectului reciproc.

"Noi reprezentăm două mari puteri care poartă răspundere pentru stabilitatea la nivel global. Președintele Putin și eu, noi purtăm o răspundere considerabilă ca să menținem aceste relații active", a explicat Biden.

Președintele SUA a spus că rușii și americanii sunt popoare mândre și patriotice care sunt cointeresate să aibă "un viitor pașnic și sigur".

Biden a precizat că recent a introdus sancțiuni împotriva Rusiei "din cauza implicării în alegerile din SUA". El a menționat că "a putut să meargă mai departe în riposta pe care a dat-o", dar "a ales o altă metodă de a acționa și a preferat un răspuns care să fie proporțional cu paguba cauzată".

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Societate
Spicherul Parlamentului Moldovei s-a adresat conducerii și poporului rus
"SUA nu doresc să înceapă un nou ciclu de escaladări și conflicte cu Rusia. Noi ne dorim relații stabile, previzibile. Dar dacă Rusia va continua să se amestece în treburile democrației noastre, eu sunt gata să întreprind noi pași de răspuns", a declarat politicianul american.

Șeful de la Casa Albă a menționat importanța dialogului personal cu președintele rus. Potrivit lui, acesta poate fi o premisă pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane.  

"În legătură cu asta, i-am propus lui (Vladimir Putin- n.n.) să ne întâlnim personal undeva în Europa. La summit putem discuta un spectru întreg de probleme care vizează țările noastre. Echipele noaste discută deja această chestiune. Și, în urma acestui summit, așa cum sper eu, SUA și Rusia vor putea începe dialogul despre stabilitatea strategică", a menționat liderul american.

Președintele SUA consideră că Washington și Moscova pot să conlucreze într-un șir de probleme globale, inclusiv controlul asupra înarmării și în cele de securitate. Drept exemplu el a dat prelungirea cu cinci ani a tratatului privind reducerea armelor strategice ofensive (New START).

Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Expert: Moldova este atrasă în procese politice foarte periculoase – care este soluția
"Noi am fost de acord (în cadrul discuției cu Vladimir Putin -n.n.) că împreună vom putea să facem față provocărilor critice globale, care cer de la SUA și Rusia să lucreze împreună. Aceste provocări vizează amenințarea nucleară din partea Iranului, Coreea de Nord, soluționarea problemelor actualei pandemii, lupta cu amenințările existențiale, schimbările climatice", a spus Biden.

Potrivit liderului american, SUA susțin aliații și partenerii lor din Europa, precum și suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

"În legătură cu asta, eu mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului trupelor rusești la hotar cu Ucraina și ocuparea Crimeii", a declarat el.

În încheiere, Biden a spus că "SUA sunt interesate de a lucru cu Rusia". El a chemat să se renunțe la "orice acțiuni militare" și "escaladări", de asemenea să se recurgă la "un dialog atent și la un procesul diplomatic".    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0