Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spicherul: Dizolvarea Parlamentului contravine Constituției

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Zinaida Greceanîi a vorbit despre legalitatea dizolvării Parlamentului moldovenesc. Această decizie contravine Constituției.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Președintele Parlamentului Republicii Moldova și-a exprimat opinia cu privire la evenimentele politice care au avut loc joi în țară. "Dizolvarea parlamentului contravine Constituției Moldovei, deoarece există o majoritate parlamentară", a declarat Zinaida Greceanîi. Spicherul a mai declarat pentru RIA Novosti că nu are rost discutarea  impeachmentului împotriva președintelui.

"În conformitate cu litera Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat deoarece există o majoritate parlamentară creată formalizată - 55 din 101 deputați, care are propriul candidat la funcția de prim-ministru. Cred că, în conformitate cu Constituția, doamna președinte ar trebui să emită decretul și să numească candidatul la funcția de prim-ministru. Aceasta ar fi soluția. Și atunci Parlamentul votează. Deși 55 de deputați au semnat pentru candidat ", a spus Greceanîi.

”Nimeni, nicio instituție a puterii nu are voie să încalce Constituția, altfel vom crea un precedent. Cine știe ce forțe politice ar putea veni în viitor ... acest lucru nu corespunde nicidecum normelor democratice ", a adăugat președintele Parlamentului.

Greceanîi a subliniat că adresarea Maiei Sandu către Curtea Constituțională privind dizolvarea Parlamentului „este absolut neconstituțională”.

Joi, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe juridice pentru dizolvarea Parlamentului Moldovei

Situația cu privire la numirea premierului

Amintim că anterior, după ce fostul premier Ion Chicu a anunțat despre demisionarea Guvernului său, președintele Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavrilița la funcție de prim-ministru. Atunci, niciun deputat din forul legislativ nu a votat pentru susținerea candidatului la funcția de prim-ministru propus de Maia Sandu, dar și a echipei de miniștri prezentată de Natalia Gavrilița.

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Expert: Curtea Constituțională riscă să devină un actor politic - Iată de ce

Totodată, în cadrul ședinței Parlamentului din data de 11 februarie, deputatul PSRM Corneliu Furculiță a anunțat formarea unei majorități în Legislativ din care fac parte socialiștii, Platforma Pentru Moldova, dar și deputații neafiliați Nichiforciuc, Andronache și Oleinic.

Noua majoritate anunțată, care avea 54 de deputați, a fost numită Platforma Parlamentară pentru Moldova. Tot în acea zi, majoritatea creată a propus propriul candidat la funcția de premier și anume pe fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu. Șeful statului a refuzat să o nominalizeze și a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița.În data de 23 februarie, Curtea Constituțională a decis că decretul de înaintare repetată a lui Gavriliță este neconstituțional. Ulterior, după consultările cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu l-a propus la funcția de premier pe Igor Grosu, motivând că nu a fost propus un candidat comun.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Ce spune liderul PSRM, Igor Dodon, despre decizia Curții Constituționale

Ulterior, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară, care l-au înaintat la funcția de prim-ministru pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc. În data de 22 martie, Înalta Curte a decis că decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional.

Precizăm că Igor Grosu a publicat lista miniștrilor pe care-i propune în viitorul guvern. Totodată, în cadrul ședinței din 25 martie a Parlamentului, Igor Grosu urma să-și prezinte echipa și programul de guvernare, dar deputații PSRM și ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit sala de plen, astfel nu a fost întrunit cvorumul. În aceste condiții, cea de-a doua tentativă de învestire a unui nou guvern se consideră consumată, a anunțat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. 

Ulterior, președintele Maia Sandu s-a așezat la masa de negocieri cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare și au discutat probabilitatea dizolvării Parlamentului. Majoritatea deputaților s-au arătat împotriva dizolvării, deoarece țara trece printr-o perioadă grea, iar unele eventuale alegeri anticipate nu sunt potrivite pentru această perioadă. Totuși, Maia Sandu este de părere că există toate circumstanțele pentru ca actualul parlament să fie dizolvat și a depus o sesizare la Înalta Curte în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0