Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prețurile la vaccinurile anti-Covid-19 importate pe cale comercială - plafonate

© Photo : Miroslav RotariMedic
Medic  - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
CSE a aprobat plafonarea prețului la vacinurile anti-Covid-19 ce urmează a fi importate în țară pe cale comercială.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit astăzi în ședință, în cadrul căreia a fost examinată și aprobată o nouă dispoziție ce prevede un set amplu de reglementări în domeniul justiției, în conformitate cu instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Societate
Comisia pentru Situații Excepționale a decis: Ce este interzis în timpul stării de urgență
Documentul vizează, în mare parte,  noi prevederi referitor la formele de executare silită. Prin urmare, în perioada stării de urgență, nu pot fi sechestrate, urmărite bunuri de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul indispensabile debitorului și familiei sale. Nu pot fi sechestrate bunurile copiilor debitorului, produsele alimentare necesare, inventarul agricol, inclusiv animalele de muncă, furajele pentru acestea, etc. „Îndemn colegii care activează în sistemul judiciar să examineze atent acest set de noi reglementări pentru perioada stării de urgență”, a declarat Aureliu Ciocoi.

O decizie importantă aprobată la ședința de astăzi prevede scutirea de taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale și TVA la importarea lotului de 120 000 doze de vaccin  Sputnik V, acordate Guvernului Republicii Moldova, cu titlu de donație, din Federația Rusă, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în calitate de beneficiar. Similar se va proceda și în cazul lotului de 62 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate pentru raioanele de est ale țării, cu titlu de donație, importate din Federația Rusă.

Доставка вакцины Sputnik V на склад в грузовой терминал Москва Карго - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Societate
Comisia Situații Excepționale - decizie privind importul vaccinului Sputnik V
„Per total, urmează să scutim de taxele pe import, taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale 182 mii doze de vaccin Sputnik V. Rămâne să clarificăm când  partida resepctivă va ajunge în Republica Moldova. Totodată, Agenţia Medicamentului si Dispozitivelor Medicale va elibera autorizație de import pentru aceste loturi de vaccin menționate”, a precizat șeful Guvernului în exercițiu.

De asemenea, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială, pentru a nu admite creșterea neîntemeiată a vaccinurilor în cadrul intituțiilor medicale private care ar urma să presteze asemenea servicii cetățenilor.

Elevi - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Educație
Elevii din Capitală revin la școală - Iată de când
Astfel, prin derogare de la subpunctul 9) din punctul 6 al Regulamentului cu privire la modul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, prețul de producător la vaccinurile împotriva COVID-19 se va stabili în cuantumul solicitat de producător sau de deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului. „Acesta este plafonul de la care se va merge în procesul de calculare a prețului, pe teritoriul Republicii Moldova, a oricărui vaccin anti-Covid-19, care va fi adus în țara noastră pe cale comericală”, a specificat prim-ministrul interimar.

În altă ordine de idei, CSE a aprobat astăzi suspendarea, pe perioada stării de urgență, a dreptului personalului din unitățile bugetare de a beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Decizia a fost determinată de necesitatea de a economisi banii publici în perioada stării de urgență.

O altă acțiune ce vizează sistemul pubic, prevede dublarea termenului de examinare a petițiilor sau solicitărilor oficiale în vedrerea exercitării liberului acces la informaţii de interes public, pe durata stării de urgență. Aceasta este argumentată de faptul că în perioada respectivă, funcționarii publici activează la birou, în proporție de 30%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0