Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Vor fi sau nu scutiți moldovenii de plata facturilor la curent pentru două luni

© Sputnik / OsmatescoViorel Gîrbu
Viorel Gîrbu  - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Inițiativa legislativă a socialiștilor care prevede ca statul să achite consumul la energia electrică pentru consumatorii casnici în perioada stării de urgență este populistă și lipsită de sens, susține expertul economic Viorel Gîrbu. 

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Asistența oferită cetățenilor de către stat trebuie să aibă un rezultat și să fie oferită  celor care cu adevărat au nevoie de ajutor.

Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Politică
Moldovenii ar putea fi scutiți pentru două luni de plata facturilor la electricitate

Expertul economic Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că proiectul de lege care a fost propus miercuri de fracțiunea PSRM nu are niciun sens, în contextul în care în perioada stării de urgență nu a fost sistată activitatea agenților economici, iar majoritatea oamenilor își pot permite să achite din cont propriu cheltuielile pentru energia electrică. 

„Eu cred că această acțiune a socialiștilor este una electorală, în care încearcă să pună o presiune și mai multă încărcătură pe Guvern și să arunce cât mai multe reproșuri pe imaginea președintelui. Fiindcă la noi înțelegerea situației politice e eronată, se consideră că președintele guvernează țara, în condițiile în care atribuțiile le deține Parlamentul, iar Parlamentul este reprezentat în mare parte de socialiștii, care, în primul rând, nu vor să guverneze, dar și încearcă să pună cât mai multe impedimente”, susține Viorel Gîrbu. 

Mai mult, expertul consideră că acest ajutor ar trebui să fie acordat celor care au rămas fără surse de existență, și nu întregii populații. 

„Pentru familiile vulnerabile poate ar fi cazul să se ofere bani nu doar pentru energia electrică. Poate ar trebui un ajutor de șomaj, un suport pentru educația copiilor în condițiile online și altele. Asistența ar putea fi mult mai variată”, a declarat expertul. 

Mai mult, expertul este de părere că inițiativa socialiștilor este populistă și că nu va fi susținută la final nici de socialiști. Gîrbu susține că în bugetul de stat există surse pentru această inițiativă, dar banii trebuiesc gestionați corect și la necesitate.

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Societate
Cum poți primi ajutor bănesc de la stat în timpul stării de urgență, deși nu ești șomer

„Nu zic că nu sunt persoane vulnerabile, dar anume aceste persoane trebuie să fie identificate, iar compensațiile trebuie să fie mai cuprinzătoare cât pentru persoanele vulnerabile, cât și pentru mediul de afaceri. Dar să arunci banii în stânga și în  dreapta când este haos în Republica Moldova, eu nu văd necesitate. (...) Alocarea acestor sume fără a se documenta dacă lumea are nevoie de acest suport sau se descurcă pe cont propriu, fără a face o anumită prioritizare este fără sens. (...) 

Amintim că miercuri, 14 aprilie, fracțiunea PSRM a venit cu o inițiativă legislativă prin care propun că în perioada stării de urgență statul să acopere cheltuielile consumatorilor casnici pentru energia electrică. 

Socialiștii susțin că banii pentru achitarea facturilor la energia electrică vor fi luați din economiile care vor fi făcute în unele instituții de stat, cum ar fi cele privind investițiile capitale preconizate pentru 2021. 

"Suma va fi calculată în baza datelor din lunile februarie și martie, date care deja sunt disponibile. E vorba de 1 245 232 de consumatori, dintre care 532 109 sunt din zonele urbane și 713 123 de consumatori sunt din localitățile rurale. În februarie, consumul de energie electrică a fost de 266 de milioane 391 de mii de lei, iar în luna martie a fost de 266 de milioane 284 de mii de lei. Sume aproximativ egale. Un consumator casnic, și rural și urban, cheltuie, în medie, 214 lei lunar, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru două luni pentru un consumator. Astfel, suma totală care va fi transmisă va fi 532 milioane 959 de mii de lei", a precizat Petru Burduja, deputat PSRM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0