Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii ar putea fi scutiți pentru două luni de plata facturilor la electricitate

© Pixabay / PexelsЛампочка
Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Abonare
Consumatorii casnici de energie electrică din toată țara ar putea fi scutiți de plata facturilor pentru cele două luni în care Republica Moldova se află în stare de urgență. O inițiativă legislativă în acest sens a fost anunțată de deputații socialiști.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Deputații socialiști au prezentat în cadrul unui briefing un proiect de lege privind susținerea socială a cetățenilor în perioada stării de urgență. Măsura prevede ca moldovenii să fie scutiți de cheltuielile pentru energia electrică, iar costurile să fie achitate de către stat pentru cele două luni în care țara noastră se află în stare de urgență. 

Чрезвычайное положение в Молдове: что надо знать - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Stare de urgență în Moldova: Ce trebuie să știm
"Se propune ca din contul bugetului de stat, tuturor consumatorii de energie electrică casnică, persoanelor fizice, atât din sate, cât și orașe, să le fie acoperite cheltuielile pe perioada stării de urgență. Mulți cetățeni au pierdut locul de muncă și au capacități restrânse la achitarea inclusiv a energiei electrice și sperăm că o astfel de inițiativă va veni în susținerea cetățenilor", a declarat Petru Burduja, deputat PSRM. 

Socialiștii susțin că banii pentru achitarea facturilor la energia electrică vor fi luați din economiile care vor fi făcute în unele instituții de stat, cum ar fi cele privind investițiile capitale preconizate pentru 2021. 

"Suma va fi calculată în baza datelor din lunile februarie și martie, date care deja sunt disponibile. E vorba de 1 245 232 de consumatori, dintre care 532 109 sunt din zonele urbane și 713 123 de consumatori sunt din localitățile rurale. În februarie, consumul de energie electrică a fost de 266 de milioane 391 de mii de lei, iar în luna martie a fost de 266 de milioane 284 de mii de lei. Sume aproximativ egale. Un consumator casnic, și rural și urban, cheltuie, în medie, 214 lei lunar, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru două luni pentru un consumator. Astfel, suma totală care va fi transmisă va fi 532 milioane 959 de mii de lei", a precizat Petru Burduja, deputat PSRM.

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0