CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. De patru luni, în țară continuă una dintre cele mai profunde crize politice din întreaga sa istorie de independență. Chiar de la începutul ei, era clar că noul președinte al țării, Maia Sandu, și partidul care îi este loial ”Acțiune și Solidaritate vor face tot ce le stă în puteri pentru a se ajunge la dizolvarea actualei componențe a forului legislativ suprem și anunțarea alegerilor anticipate. Dar și înșiși politicienii de pe flancul de dreapta nu ascundeau acest lucru și l-au declarat public în repetate rânduri.
Deja pe 15 aprilie, Curtea Constituțională va examina demersul președintelui cu privire la posibilitatea dizolvării parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Reprezentanții PSRM și liderul partidului, inclusiv într-un interviu acordat Sputnik Moldova, au declarat în repetate rânduri că nu au o poziție de principiu cu privire la negarea alegerilor anticipate și nu se opun desfășurării acestora. Însă ei au subliniat că, în contextul situației epidemice alarmante legate de COVID-19, alegerile anticipate ar fi un pas necugetat și lipsit de viziune.
Expert: Curtea Constituțională riscă să devină un actor politic - Iată de ce>>>
Este cauzată totuși această opunere a socialiștilor alegerilor anticipate doar de motive epidemiologice sau există și altele politice? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova doctorul în habilitare în științe politice Victor Juc.
"Nu cred că ei au un concurent serios pe flancul stâng. Cu atât mai mult cu cât partidul lui Renato Usatîi este unul ”asistemic” și acumulează voturi de pe toate segmentele câmpului electoral. Se consideră că Usatîi se poziționează ca un politician de stânga. Nu este așa. El, la fel ca și Ilan Șor, atrage voturi de la toate segmentele, începând de la unioniști și până la cei de stânga ", a declarat expertul.
„Potrivit interlocutorului, un concurent nu prea important pentru socialiști în eventualele alegeri anticipate ar pitea fi Partidul Comuniștilor (PCRM), cu condiția ca aceștia să devină mai activi în perioada premergătoare campaniei electorale. Deși lipsa lor de acțiune în timpul campaniei de astă toamnă pentru prezidențiale și faptul că nu au avut un candidat în primul tur de scrutin ar putea juca un rol negativ pentru comuniștii moldoveni, întrucât alegătorul va uita de ei în cele din urmă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova