Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Autoritățile le vor oferi gratuit 10 mii de laptopuri elevilor din țară: Cine va beneficia

© Sputnik / Mihai CarausOre online
Ore online  - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Abonare
Guvernul va distribui 10 mii de laptopuri elevilor din întreaga țara, în acest fel va acoperi integral necesitățile copiilor din ciclul gimnazial și liceal care nu aveau până acum acces la studiile online.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Un număr de 9 484 de elevi din clasele V-XII din toată țara au nevoie de un calculator pentru a se conecta la lecțiile online. Astfel, Guvernul a decis să distribuie 10 mii de laptopuri pentru ei. Astăzi, Ministerul Educației a recepționat primul lot de 2 400 de laptopuri, achiziționat prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”. Tot azi, calculatoarele urmează să fie distribuite în raioanele din țară, iar săptămâna viitoare va fi livrat și cel de-al doilea lot, care va conține 7 600 de calculatoare. 

Școală - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Societate
Școlile private din Chișinău ar putea fi redeschise? Iată ce spune primarul
Ministerul Educației va repartiza cele 10 mii de laptopuri în 35 de raioane. Calculatoarele vor ajunge la elevii din clasele V-XII, astfel că vor fi asigurați cu tehnică necesară pentru a avea acces la studiile în regim online. Aceste laptopuri vor acoperi integral necesitățile elevilor din ciclul gimnazial și liceal. 

Prim-ministrul interimar a declarat că investițiile de azi în sistemul de învățământ vor da roade peste 10-15 ani.

"Doar prin asigurarea unui învățământ de calitate, prin investiții mari în sistemul educațional putem să garantăm prosperarea acestei țări pe termen mediu și lung. Avem nevoie absolută de investiții în intelect, în materia cenușie a tinerii generații, care în timpul apropiat vor prelua pârghiile acestei țări și este de responsabilitatea noastră să asigurăm ca viitoarele generații sa fie mai inteligente și mai pregătite decât noi, cei din ziua de astăzi. Fiecare copil are datoria să depășească intelectual generațiile anterioare", a precizat Aureliu Ciocoi, premierul interimar. 

Ministrul Educației, Lilia Pogolșa, a menționat că pandemia a impus reorganizarea procesului de învățământ – în regim online, iar autoritățile trebuie să asigure elevii, fără posibilități, cu tehnica necesară.

centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Societate
Cum vor fi tratați pacienții cu COVID-19: Protocolul clinic național a fost modificat
Totodată, Lilia Pogolșa a spus că ar fi nevoie de încă 10 mii de calculatoare pentru a asigura pe deplin și accesul elevilor din clasele primare la studiile online. Guvernul a dat asigurări că vor continua să identifice mijloace financiare pentru achiziționarea tehnicii necesare.

Pe parcursul anului 2020, pentru a asigura procesul educațional la distanță, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei din care s-au procurat 2 500 de laptopuri donate instituțiilor de învățământ din țară. În total, sistemul educațional a fost dotat cu 20 de mii de unități de tehnică de calcul, cu suportul partenerilor de dezvoltare și cu achizițiile efectuate de administrațiile publice locale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0