"Așteptăm tehnica până în august": Americanii se pregătesc să debarce în Arctica

© Photo : Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaИспытания новых и перспективных образцов вооружения, военной и специальной техники в условиях Арктики
Испытания новых и перспективных образцов вооружения, военной и специальной техники в условиях Арктики - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Abonare
În perioada Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea Pentagonul dispune astăzi de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Statele Unite încearcă să reducă rămânerea în urmă față de Rusia în Arctica. Recent, Forțele terestre au încheiat un contract cu concernul Oshkosh Defense în cooperare cu compania singaporeză ST Engineering și BAE Systems privind dezvoltarea echipamentului militar pentru Arctica. A ieșit la ineală că americanii pur și simplu nu au mașini moderne de acest tip, iar cele pe care le au sunt deja demult depășite. Comandamentul contează să testeze noutățile tehnice deja în luna august. Ceea ce se cunoaște despre acestea din urmă – aflați din materialul li Andrei Koț pentru RIA Novosti.

Construite până în iunie

Arctica reprezintă o provocare serioasă pentru orice armată. Temperaturi ultra-joase, creste de presiune, banchize în derivă, lipsa infrastructurii, logistică dificilă, noapte polară îndelungată – toate acestea complică foarte mult desfășurarea unor grupări militare mari.

De ce SUA s-au speriat de expediția arctică a Rusiei “Umka-2021”  - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Video
De ce SUA s-au speriat de expediția arctică a Rusiei “Umka-2021”

În perioada Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea Pentagonul dispune astăzi de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star. Rusia are mai bine de 40 de nave de acest tip. În afară de aceasta, americanii nu au de fapt baze militare acolo.

De asemenea, Forțele terestre nu au suficientă tehnică, care ar fi în măsură să transporte încărcături și militari în condițiile polare extrem de grele. Singurele cap tractoare-ATV adecvate pentru acest lucru sunt suedezele Bandvagn 206 cu două șenile, care au fost adoptate cu denumirea Small Unit Support Vehicle (SUSV). Însă primele mașini de acest tip au fost scoase de pe linie acum 40 de ani și de mult timp nu mai corespund cerințelor actuale.

Armata a decis să actualizeze parcul de tehnică arctică și a anunțat un concurs în cadrul programului Coldweather, All-Terrain Vehicle (CATV). Pentagonul este gata să cheltuiască pentru dezvoltarea, construirea și testarea cap tractorului de perspectivă 6,6 milioane în anul fiscal 2021 și 9,25 de milioane – pentru achiziționarea a 110 unități CATV.

Parcul va fi apoi extins până la 163 de vehicule de teren. Prototipurile ar trebui să fie gata până pe 14 iunie. Din august până la sfârșitul lunii decembrie – testări la poligonul din Alaska. Câștigătorul va fi determinat în anul fiscal 2022.

Patru versiuni

Se așteaptă că vor fi prezentate patru versiuni de CATV-uri. Vehiculul de uz general trebuie să fie în stare să transporte la bord cel puțin nouă soldați, fără șofer, precum și să dispună de echipamente și provizii pentru trei zile de funcționare autonomă.

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaComplexele arctice de apărare antiaeriană ”Тор-М2ДТ"
Așteptăm tehnica până în august: Americanii se pregătesc să debarce în Arctica - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Complexele arctice de apărare antiaeriană ”Тор-М2ДТ"

Versiunea sanitară cu echipament medical este proiectată pentru doi medici, doi pacienți în poziție orizontală și patru pacienți răniți ușor. Mașina de comandă va fi echipat cu cele mai moderne mijloace de comunicare și gestionare a trupelor. În cele din urmă vehiculul de teren cargo este destinat transportării echipamentelor militare de dimensiuni mari pe distanțe lungi.

"Aceste mașini vor putea rezolva o gamă largă de sarcini la temperaturi extrem de scăzute, pe terenuri unde altă tehnică nu pot trece", le-a spus jurnaliștilor ofițerul armatei Statelor Unite, Tim Goddette, responsabil pentru programul CATV. "Ele trebuie să se deplaseze cu ușurință pe gheață, să depășească obstacolele de apă, să urce cu ușurință dealuri, să fie ușor de întreținut și să cheltuiască combustibil în mod economic ".

Rusia va desfășura o cupolă antiaeriană peste Arctica - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2019
Video
Rusia va desfășura o ”cupolă” antiaeriană peste Arctica

Participanții la concurs se bazează pe dezvoltările anterioare. Oshkosh și ST Engineering au luat drept bază cap tractorul Bronco 3. Această mașină se află în serviciul armatei britanice mai bine de 20 de ani și a participat la acțiunile de luptă din Afghanistan.

Bronco 3 dispune de un blindaj anti-glonț, o turelă cu mitralieră, fundul în formă de V, care reduce daunele în cazul exploziei unei mine. Vehiculul depășește obstacolele de apă la o viteză de cinci kilometri pe oră.

BAE Systems vor propune o noutate pe baza cap tractorului Beowulf, care este în multe privințe similar cu Bronco 3 și SUSV, dar are o capacitate de încărcare mai mare.

Să ajungă din urmă Rusia

În "Strategia Arctică" publicată acum o lună, americanii și-au declarat în mod deschis dorința de a ”înghesui” în regiune Moscova și Beijingul. Pentagonului îi provoacă o neliniște deosebită Rusia, care dispune de cea mai mare flotă de spărgători de gheață din lume, de o rețea de baze militare la latitudinile nordice și de un arsenal bogat de tehnică capabilă să funcționeze în condiții de frig extrem fără perfecționări ulterioare.

Быстроходная подводная лодка класса Seawolf USS Seawolf (SSN 21) - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2020
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei

În cadrul paradelor organizate de Ziua Victoriei, participă în mod constant modificațiile arctice ale sistemelor autohtone de apărare antiaeriană: complexul cu rază mică de acțiune "Tor-M2DT", complexul "Panțir-SA", precum și versiunile speciale ale mașinilor auxiliare.

Aproape toată tehnica terestră pentru regiunea arctică este montată pe baza vehiculelor de teren cu două legături de șenile DT-30 "Vityaz", care nu se tem nici de cele mai aspre geruri (până la minus 55). Unele modificații pot traversa obstacolele de apă, fapt care, în condițiile aproape constante de formare a crestelor de presiune, crește semnificativ mobilitatea. Noile complexe "Panțir" și "Tor" protejează regiunile unde sunt bazate sistemele cu rază lungă de acțiune S-400, desfășurate în Arctica începând cu anul 2015.

Dispune de un arsenal unic și prima trupă arctică completă a Forțelor terestre – brigada 80-a de infanterie motorizată, dislocată în satul Alakurtti din regiunea Murmansk. Infanteria rezistentă la geruri învață cum să stăpânească în special vehiculele de accesibilitate ridicată în zonele mlăștinoase și înzăpezite TREKOL, care se deplasează pe roți cu anvelope enorme cu presiune ultra-scăzută. Astfel de mașini traversează inclusiv terenurile accidentate, fără a reduce din viteză.

© Public Domain / Harald HansenVehiculul de teren Bandvagn 206
Așteptăm tehnica până în august: Americanii se pregătesc să debarce în Arctica - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Vehiculul de teren Bandvagn 206

În plus, luptătorii brigăzii 80 dispun de camioane cu tracțiune integrală "Ural" și KAMAZ, adaptate la temperaturi extrem de scăzute, snowmobilurile TTM-1901 "Berkut" cu cabină încălzită, pernoptere. De asemenea, de sănii trase de câini și reni.

În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, săniile au jucat un rol important în apărarea regiunii polare. Cu câini și reni erau aduse munițiile și personalul militar la locul de dislocare. Animalele pot să treacă pe acolo unde tehnica s-ar bloca. În afară de aceasta, pentru brigada arctică sunt dezvoltate modificări speciale ale tancurilor, mașinilor de luptă ale infanteriei și elicopterelor – de exemplu, Mi-8AMTSh-VA cu sistem de încălzire a agregatelor instalației de propulsie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0