"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei

© Photo : U.S. Navy Office of InformationБыстроходная подводная лодка класса Seawolf USS Seawolf (SSN 21)
Быстроходная подводная лодка класса Seawolf USS Seawolf (SSN 21) - Sputnik Moldova
Abonare
De ce Statele Unite și-au trimis unul dintre cele mai secrete submarine de clasa Seawolf la frontierele nordice ale Rusiei și care este răspunsul Moscovei.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik, Nicolai Protopopov. O invizibilitate sporită, arme ofensive și mari oportunități pentru operațiuni de recunoaștere – Pentagonul a expediat spre frontierele nordice ale Rusiei un submarin nuclear secret USS Seawolf, pentru a urmări itinerarele submarinelor rusești. Experții militari sunt convinși că această acțiune reprezintă un semnal adresat Moscovei. Despre ce este vorba și care va fi răspunsul Rusiei, aflați în materialul RIA Novosti.

Parada “lupului de mare”

Americanii au anunțat cu surle și trâmbițe sosirea în Norvegia a USS Seawolf. Imaginile unuia dintre cele mai secretizate submarine a Pentagonului au fost publicate pe paginile instituției în rețele de socializare, iar comandantul forțelor submarine ale SUA, viceamiralul Daryl Caudle a subliniat cu mândrie că trecerea Seawolf demonstrează caracterul global al acțiunilor forțelor submarine și existența capacităților de îndeplinire a misiunilor în orice punct al Oceanului Planetar.

Potrivit comandantului grupului de submarine, contramiralul Anthony Carullo, redislocarea USS Seawolf în Norvegia sporește capacitățile și așa destul de mari ale SUA de a purta in război subacvatic și reafirmă angajamentul Washingtonului a asigura securitatea maritimă în Nord.

În prezent, în cadrul Forțelor Navale ale SUA există trei submarine de clasa Seawolf. Acestea au fost proiectate și construite în anii 80 pentru acțiuni în zonele aflate sub controlul total al inamicului.

Submarinele sunt extrem de silențioase, se deosebesc de altele printr-o viteză sporită. Totodată, acestea poartă la bord arme antinavă puternice – torpile, mine, rachete Harpoon sau Tomahawk.

Propulsoarele cu jet de apă accelerează submarinele până la o viteză de 35 de noduri, iar la o viteză de 20 de noduri acestea sunt absolut silențioase. Forțele Navale ale SUA urmau să primească în dotare 30 de astfel de submarine. Totuși, s-au limitat la trei: după sfârșitul războiului rece, zeci de nave de acest fel au devenit inutile pentru flota americană.

Submarinul american USS Michigan - Sputnik Moldova
"Semnal Rusiei": De ce SUA au trimis un submarin secret spre țărmul Norvegiei

Potrivit Pentagonului, Seawolf au sosit în zona aflată în responsabilitatea Flotei a 2-a a SUA (Atlanticul de Nord) de la baza navală Bangor (statul Washington). Submarinul va rămâne deocamdată în Tromsø, în proximitate cu itinerariile submarinelor rusești purtătoare de rachete.

Reamintim că Flota a 2-a a SUA a fostrelansată acum câțiva ani. În perioada războiului rece, această grupare a fost cea mai mare în cadrul Forțelor Navale americane. Flota era responsabilă pentru oceanul Atlantic, o parte a oceanelor Pacific și Arctic. Navele și submarinele au participat la câteva operațiuni majore, cum ar fi blocarea Cubei la începutul anilor 60. Flota a fost destructurată în 2011 pentru a optimiza cheltuielile bugetare, însă peste șapte ani au relansat-o “pentru descurajarea Forțelor Navale ale Rusiei în Nord”.

“Ceea ce fac americanii poate fi considerat o demonstrare a steagului”, a explicat într-o discuție cu RIA Novosti președintele clubului de marinari de submarine din Sankt Petersburg, căpitanul de prim rang, Igor Kurdin. “Tromsø nu a fost utilizat niciodată pentru staționarea submarinelor nucleare. Aici pot fi efectuate doar lucrări de reparație între curse, se odihnește echipajul. În continuare, Seawolf, firește, se va îndrepta în zona aflată în responsabilitatea Flotei de Nord a Rusiei – în Marea Barents. Probabil, submarinul va pleca sub gheață: luna august este o perioadă favorabilă pentru o astfel de deplasare”.

Autoritatea zdruncinată

Fostul comandant al Flotei Nordului a Rusiei Veaceslav Popov atrage atenția la aspectul politico-militar al acestei “demonstrații”:

“SUA vor să arate că teatrul arctic este controlat nu doar de forțele navale rusești”, a menționat amiralul. “Washingtonul intenționează să-și marcheze prezența sa militară în regiune. Americanii au desfășurat și vor desfășura aici inclusiv misiuni de recunoaștere. Desigur, marinarii ruși vor monitoriza mișcările lor”.

Merită remarcat faptul că după sosirea “lupului de mare”, șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress, capabile să poarte arme nucleare, au participat la exercițiile militare cu avioanele de luptă ale forțelor aeriene norvegiene.

Rusia va desfășura o cupolă antiaeriană peste Arctica - Sputnik Moldova
Video
Rusia va desfășura o ”cupolă” antiaeriană peste Arctica

Mai mult de cât atât, un escadron al “fortărețelor zburătoare” a străbătut spațiul aerian a 30 de state NATO în Europa și America de Nord. În declarația comandamentului european al SUA că un astfel de zbor este unic în cadrul misiunilor regulate ale grupului operativ. Misiunea “Cerul Aliat” a fost îndreptată spre o demonstrare a solidarității în cadrul NATO, o pregătire înaltă de luptă și consolidarea cooperării operative comune.

Avioanele au fost împărțite în două echipe. Traseul primului grup, format din patru avioane strategice, a trecut deasupra Europei. Restul, în același timp, au zburat deasupra SUA și Canada. Totodată, “fortărețele” interacționau cu avioanele de luptă de însoțire ale diverselor state ale NATO și se alimentau cu combustibil în aer. Astfel de exerciții militare de proporții și demonstrative, în opinia experților, ar putea fi tratate ca un semnal adresat Rusiei.

Reacția de răspuns

Moscova nu stă  cu mâinile în sân și transmite semnale colegilor săi de peste ocean. Astfel, săptămâna trecută presa occidentală s-a agitat după ce în apele neutre, în apropiere de Alaska, a ieșit la suprafață un submarin nuclear rusesc. Americanii au crezut că a avut loc o avarie și au propus ajutor.

Însă Ministerul Apărării al Rusiei s-a grăbit să calmeze toată lumea: crucișătorul nuclear “Omsk” s-a arătat deasupra apei în cadrul exercițiilor militare “Scutul Oceanului 2020”. Navele flotei rusești din Oceanul Pacific au efectuat lansări de rachete în Marea Bering.

În special, submarinul “Omsk”, care a fost modernizat recent, a tras asupra unor ținte convenționale de la o distanță de 300 de kilometri cu sistemele antinavă “Granit”. Crucișătorul „Vareag” a distrus țintele de la o distanță de 450 de kilometri cu racheta “Vulkan”.

Российский атомный подводный ракетоносный крейсер проекта 949А Антей К-410 Смоленск  - Sputnik Moldova
Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică

Ministerul Apărării a publicat un clip video în care echipajul submarinului „Omsk” se pregătește de tragere, submarinul se scufundă, se aude numărătoarea inversă și comanda de lansare a rachetei.

“Ai noștri interceptează mereu avioanele NATO în apropierea frontierelor aeriene. E o funcționare firească, priviți: în ultimul timp deasupra Mării Baltice, Mării Negre sunt foarte multe. Le arătăm că nici noi nu dormim, ne aflăm acolo unde ne dorim”, a explicat situația fostul șef al statului major al Forțelor Navale ale Rusiei, Viktor Kravcenko.

Exercițiile “Scutul Oceanului” se desfășoară în apele Mării Baltice până la Oceanul Pacific. La manevre participă zeci de nave de luptă, submarine, aviația navală și trupele de coastă. Totul a început în Marea Baltică, unde marinarii au exersat acțiuni de apărare antibarcă și antiaeriană, navele au atacat cu torpile și a artilerie. Recent a demarat o nouă etapă a exercițiilor Flotei Pacifice – peste 50 de nave și peste 40 de avioane și elicoptere au îndeplinit zeci de sarcini de luptă.

Fluxul de știri
0