Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lisnevschi a explicat care este cauza morții în masă a pensionarilor

© Sputnik / Mihai CarausIan Lisnevschi
Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Abonare
Sociologul Ian Linsnevschi a numit cauzele, în afara de coronavirus, din care decedează oamenii în etate din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. La începutul lunii aprilie, în Republica Moldova trăiau 680 400 de pensionari, ceea ce este cu 13 100 de oameni mai puțin cu aceeași perioadă a anului 2020. Aceste date sunt confirmate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Republica Moldova
Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă - vacile sunt duse la abator
Potrivit acestor informații, valoarea pensiei medii a crescut în ultimul an cu 240 de lei, ajungând la aproape 2 155 de lei. Majoritatea absolută a celor ieșiți la pensie primesc pensia pentru limita de vârstă - 520 de mii de oameni. Valoare acesteia este de 2 mii 130 de lei, ceea ce este extrem de puțin ca un om să ducă o viața decentă.

Dar care sunt cauze din care pensionarii decedează în masă în Republica Moldova? răspunsul la această întrebare l-a dat sociologul și analistul politic Ian Lisnevschi.

"În afară de factorul COVID, oricum în societatea moldovenească există tendința de micșorare a cotei car o ocupă oamenii în vârstă. Cauza este și calitatea vieții și ritmul vieții în Republica Moldova, dar și bolile cronice de care suferă cei vârstnici", a declarat interlocutorul.

Expertul mai spune că în ultimii 5-7 ani, în Republica Moldova a fost înregistrată o nouă tendință: copiii pensionarilor moldoveni pleacă la muncă peste hotare unde, în definitiv, se stabilesc cu traiul, după care îi iau cu ei și pe părinții lor bătrâni, ca aceștia să nu-și ducă bătrânețile singurătate și în sărăcia din Republica Moldova.

Elevi la școală - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2021
Societate
Ceban spune clar când vor reveni elevii din Chișinău la școală
"Dacă la sfârșitul anilor '90 ai secolului trecut, din Republica Moldova plecau în cea mai mare parte oameni de vârstă medie, acum tinerii sunt cei care pleacă în număr cel mai mare și ei se străduiesc să-i ia cu ei, în țările în care s-au stabilit, și pe părinții lor", mai spune Ian Lisnevschi.

El menționează că astăzi avem un tablou mai mult decât sumbru al componenții demografice al societății. În fiecare săptămână, în jur de o mie de cetățeni moldoveni, apți de muncă, părăsesc țara. Cauzele care îi determină pe oameni să procedeze astfel sunt mai multe, dar între acestea este si instabilitatea politică din Republica Moldova, lipsa unui viitor stabil și previzibil, confruntarea din eșaloanele de sus ale puterii - toate acestea constituie unul dintre factorii determinanți care îi forțează pe oameni să plece.      

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0