Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Atentat la securitatea țării”: Deputații vor investiga răpirea judecătorului ucrainean

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Abonare
O comisie parlamentară specială de anchetă va  trebui să afle cum a fost posibil ca judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus să fie răpit ziua în amiaza mare, din centrul Chișinăului.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Parlamentul a decis, cu majoritate de voturi, vineri, 9 aprilie, constituirea Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus”. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Politică
Dodon explică de ce nu a oferit azil politic judecătorului ucrainean răpit la Chișinău

Proiectul, care este inițiativa unui grup de parlamentari, a fost prezentat de deputatul socialist (PSRM) Adrian Lebedinschi.

Comisia va fi formată din 9 deputați și va avea o activitate cu durata de 60 de zile.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a avizat pozitiv proiectul cu privire la crearea comisiei de anchetă. 

Fracțiunile parlamentare și-au propus reprezentanții în comisia de anchetă - 3 din partea socialiștilor și restul urma să propună câte unul, dar Partidul „Șor” a propus doi.

Din comisie vor face parte Adrian Lebedinschi, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, Alexandru Jizdan, Vladimir Cebotari, Grigore Repeșciuc, Vadim Fotescu, Oazu Nantoi, Vasile Năstase. 

Comisia va fi condusă de Vasile Năstase (Platforma DA), vicepreședinte va fi Lebedinschi (PSRM) și secretar - Novac (PSRM). Primul raport în fața Parlamentului comisia de anchetă urmează să-l prezinte în următoarele 30 de zile. 

Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Societate
Strigător la cer - Judecător ucrainean răpit în Chișinău - Video

Propunerea de a constitui o asemenea comisie a provocat discuții îndelungate între deputați. Unii parlamentari au apreciat chiar că nu este necesară o comisie de anchetă pe acest subiect și că nicio comisie parlamentară specială de anchetă n-ar fi elucidat niciodată nimic.

Dumitru Diacov (PDM), fost președinte al Parlamentului în alte legislaturi, a spus că „numai comisii facem” și că „eu am îndoială mare că această comisie parlamentară va elucida ceva”.

„Noi încă n-am audiat pe nimeni, dar deja creăm comisie de anchetă”, a apreciat deputatul Alexandru Jizdan (PDM), delegat ulterior în comisie.

Adrian Candu, liderul „Pro Moldova”, a comentat cu referire la răpire că „ceea ce s-a întâmplat e un atentat la securitatea țării. Dacă se adeverește să serviciile secrete ale altui stat desfășoară acțiuni secrete pe teritoriul statului nostru, este și mai grav. Nu înțeleg de ce până la ora asta șeful SIS nu și-a dat demisia, dacă nu știa asta”. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
Țîrdea: Sunt informații care duc la gândul că Sandu ar avea o implicare directă în răpire

Alexandru Slusari (Platforma DA) a spus că „subiectul răpirii nu este pentru prima dată în vizorul Parlamentului” și că ar fi cazul să fie extins domeniul de activitate al comisiei și prin investigarea răpirii profesorilor turci.

Judecătorul ucrainean a fost anunțat dispărut sâmbătă, 3 aprilie. Potrivit informațiilor publice, Nicolae Ceaus” se afla pe teritoriul Moldovei din 2017. În timpul dezbaterilor din plenul Parlamentului a răsunat și opinia că acesta a sosit în Moldova după „o înțelegere dintre Poroșenko și Plahotniuc”. 

Luni, 4 aprilie, președintele Maia Sandu a venit cu o reacție și i-a cerut Ministerului de Interne să acționeze imediat. Sandu a precizat că judecătorul ucrainean se află pe teritoriul Republicii Moldova după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0