Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii ar putea ieși din nou la protest: Iată motivul invocat

© Photo : Miroslav RotariProtestul agricultorilor
Protestul agricultorilor  - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Abonare
Agricultorii ar putea organiza din nou proteste. Despre aceasta a anunțat astăzi Federația Națională a Fermierilor din Moldova.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Într-o Declarație publică, Federația Națională a Fermierilor din Moldova precizează că situația din sectorul agricol rămâne a fi gravă din cauza prejudiciilor produse de seceta severă din anul trecut. 

Agricultorii cu mare greu reușesc să efectueze lucrările agricole de primăvară, care sunt acum în plină desfășurare, din cauza lipsei mijloacelor de producție și financiare. Mai mult decât atât, în loc ca statul să-i ajute pe fermieri, instituțiile de drept le deschis dosare penale celor care au protestat în 2020, spune Federația. 

Protestul agricultorilor din 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Care agricultori vor beneficia de motorina oferită de România
"Federația Națională a Fermierilor din Moldova condamnă aceste acțiuni ale organelor de poliție, care nu fac altceva decât să îndeplinească comenzile funcționarilor care speră, că vor liniști fermierii intimidându-i cu aceste dosare, ca fermierii să renunțe să-și mai ceară drepturile legale și se vor împăca cu acțiunile corupte care stăpânesc Republica Moldova", se precizează în Declarație. 

În context, fermieri cer autorităților statului, în special Ministerul de Interne, să înceteze presiunile și urmărirea participanților la protestele din 2020. În caz contrar, agricultorii atenționează că își rezervă dreptul să organizeze ample acțiuni de protest.

"În pofida situației de urgență anunțată în țară, vom chema toți fermierii la acțiuni ample de protest, în toiul campaniei agricole de primăvară, iar urmările acestor acțiuni să și le asume autoritățile statului care ignoră solicitările noastre", se mai arată în Declarație.

De precizat că, pe parcursul anului trecut, agricultorii din țară au protestat de mai multe ori. În luna decembrie mai mulți fermieri din diverse raioane ale țării au manifestat în fața Guvernului și a Parlamentului împotriva politicii fiscale și vamale pentru anul 2021. În urma mitingurilor, autoritățile au dat curs doar unor solicitări ale fermierilor. Ele au păstrat TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum a fost în anul 2020. Totuși, pentru încălcările admise în timpul protestelor, agricultorii au primit citații pentru a fi sancționați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0