Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care agricultori vor beneficia de motorina oferită de România

© Sputnik / Anatolii KiriakProtestul agricultorilor din 2020
Protestul agricultorilor din 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe regulamente cu privire la motorina acordată cu titlul gratuit de către România pentru agricultorii moldoveni afectați de secetă.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a prezentat regulamentul cu privire la acordarea agricultorilor motorina oferită gratuit de România. Astfel, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, va stabili cantitatea eligibilă de motorină pentru fiecare producător agricol solicitant de ajutor umanitar, în baza cererilor acestora depuse la AIPA. 

Nu toți protestatarii vor să elibereze strada - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2020
Societate
Agricultori: Eliberați strada - lăsați locuitorii Chișinăului să ajungă acasă
"Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate de către producătorii agricoli la semnăturile de toamnă, dar și pentru realizarea lucrătorilor de primăvară, pentru toate culturile, cu excepția culturilor de toamnă, cum ar fi grâul de toamnă, orzul și rapița. La calcularea cuantumului de motorină, eligibili sunt producătorii care au până la 3 mii de hectare, adică dacă suprafața afectată este și mai mare, oricum maxim vor beneficia doar pentru această suprafață, iar plafonul mărimii solicitanților eligibili este de maxim 5 mii de hectare de teren. Adică cei care au mai mult de 5 mii de hectare de teren nu vor putea beneficia", a declarat Ion Perju, ministrul Agriculturii. 

Totodată, s-a luat decizia ca Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne să fie responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea produsului energetic – motorină, acordat în calitate de ajutor umanitar. Ministrul Pavel Voicu a declarat că Ministerul Finanțelor va aloca circa 3 milioane de lei pentru cheltuielile legate de serviciile de recepționare a motorinei, evaluarea cantității și calității produsului. 

"Din acești bani, se va descărca și încărca din vagoane, se va achita cazarea și hrana reprezentanților României care vor însoți ajutorul umanitar, vor merge pentru serviciile de transportare vagoanelor și cisternelor cu motorină, lucrări de descărcare din vagoane și pomparea motorinei în rezervoarele de primire", a declarat Pavel Voicu. 

În data de 29 decembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Atunci, el a anunţat că ţara vecină va oferi 6 mii tone de motorină fermierilor moldoveni, în contextul situației de criză în care se află aceştia. Peste o lună de la acea declaraţie, preşedintele Maia Sandu a anunțat că Guvernul României a aprobat acordarea ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, destinat susținerii agricultorilor afectați de secetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0