Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliția avertizează: Au sporit cazurile de phishing – care este schema infracțională

© Pixabay / SplitShireНоутбук
Ноутбук - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Abonare
Poliția a avenit cu un avertisment și cu un set de recomandări care îi pot ajuta pe cetățeni să nu cadă în plasa escrocilor de pe internet. Cazurile de phishing s-au întețit din decembrie 2020, odată cu creșterea transzacțiilor online.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Numărul tranzacțiilor online a crescut semnificativ în perioada pandemiei COVID-19 și, ca rezultat, a sporit și numărul tentativelor de fraudă pe internet, avertizează Poliția

Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Fraude cu carduri bancare: Cum să vă protejați de escroci

„De la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing”, a informat Poliția joi, 8 aprilie.

Phishing-ul sau „pescuirea de date online” este cea mai răspândită metodă de fraudă, prin care sunt obținute și folosite informațiile bancare și, de multe ori, sunt luați banii cetățenilor.

Datele online sunt furate prin intermediul unor site-uri false, care seamănă uneori cu site-urile cunoscute și de încredere.

Poliția explică ce schemă infracțională folosesc infractorii: „prin intermediul mesageriilor instantanee, contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia să ridice bunul, le propun victimelor să-l transmită prin intermediul serviciilor poștale”.

 În acest context, Poliția precizează că „Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar a beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

Poliția le recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

  • Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).
  • Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, să vă adresați băncii cât mai repede.
  • Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți la denumire - să corespundă perfect.
„Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale, precum parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN”, subliniază Poliția.

În cazul în care au căzut în capcana infractorilor, cetățenii sunt sfătuiți să informeze imediat Poliția și unitatea  bancară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0