Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nume amuzante și ciudate purtate de romii din Moldova

© Sputnik / Андрей Соломонов / Accesați arhiva multimediaЦыганский театр "Ромэн". Сцена из спектакля "Грушенька"
Цыганский театр Ромэн. Сцена из спектакля Грушенька - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Abonare
În timp ce unii sunt mândri de numele pe care îl poartă, altora le vine să-și ia lumea în cap când cineva îi strigă. Cele mai neobișnuite și uneori ciudate nume din țara noastră sunt purtate de reprezentanții comunității romilor.

CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. De Ziua Internațională a Romilor, care este marcată anual pe 8 aprilie, Sputnik Moldova a făcut o trecere în revistă a celor mai neobișnuite nume purtate de reprezentanții acestei comunități din țara noastră. 

Am discutat cu baronul romilor din Republica Moldova, Artur Cerari, care ne-a oferit câteva exemple de nume neobișnuite. 

Роддом - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2020
Republica Moldova
Topul celor mai caraghioase și ciudate nume din Moldova

Zolușca este foarte răspândit nume la noi. Mai avem Snegurca, Gruzinca, Poleacica, Cecenca. Este și nume Patrina la noi, foarte rar întâlnit”, a declarat baronul pentru corespondentul Sputnik Moldova

Pe lângă acestea, în comunitatea romilor sunt întâlnite nume precum CeburașcaFilanda sau Izaura. Ultimul nume este purtat în țara noastră de 19 femei, potrivit datelor Agenției Servicii Publice. 

E cunoscut printre romi și numele Budulai, așa cum îl chema pe protagonistul celebrului film sovietic regizat de Aleksandr Blank, rolul căruia a fost interpretat de actorul moldovean Mihai Volontir. Potrivit datelor ASP, opt bărbați din țara noastră poartă numele Budulai. Un alt nume neobișnuit la romi este Șalalai. Se întâlnesc printre bărbații romi și unii care poartă numele Vășari, a precizat baronul Artur Cerari. 

Corespondentul Sputnik Moldova a discutat și cu un alt reprezentant al comunității romilor din Moldova - Robert Cerari, care este rudă cu baronul.

El a explicat că mulți romi au un nume care figurează în acte și altul folosit ca apelativ de către membrii comunității - cu totul diferit de cel oficial. Unele ajug să sune chiar indecent, susține Robert Cerari. 

„Sunt și nume de organe care mi-i rușine să le spun. (...) Alții pun nume ca la oameni care au fost la conducere sau ca ale artiștilor. De exemplu Opal, Rața. Este și nume Mercedes sau Ispanca. Depinde din ce țară sunt bărbații care îi plac mamei”, a povestit cu o notă de ironie Robert Cerari. 

Sunt romi care poartă nume și mai neobișnuite. 

„Trecem deja la fructe și legume: avem Malina, avem Căpșuna. Avem judecătorul nostru pe care îl cheamă Pentrujel. Oficial îl cheamă altfel, dar nimeni în popor nu știe cum îl cheamă în acte. Toată lumea îl știe ca Pentrujel. Avem și nume de bărbat Carcalo”, a declarat Robert Cerari. 

Unele nume inedite sunt însă înscrise și în acte. Potrivit bazei de date a Agenției Servicii Publice, 15 femei din țara noastră poartă nume Malina, iar 10 se numesc Ispanca

Sputnik Moldova a aflat și alte nume purtate de romi, care însă sunt atât de exotice, încât nu le-am menționat pe site-ul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0