Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Topul celor mai caraghioase și ciudate nume din Moldova

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Accesați arhiva multimediaРоддом
Роддом - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de persoane din țara noastră poartă nume sau prenume care stârnesc râsul atunci când sunt rostite. Acestea sunt inspirate din denumiri de păsări, mașini, țări, planete sau personalități istorice. 

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Pentru numeroși moldoveni numele alese la naștere devin o povară, pentru că nu poți să nu schițezi măcar un zâmbet atunci când sunt rostite. 

De la Diamant, la Lenin și Vandam

Alegerea numelui este o misiune dificilă pentru părinți - ei trebuie să găsească cea mai potrivită soluție, astfel încât copiii lor să nu aibă de suferit și să nu fie luați în derâdere. Pentru alții prioritar este ca odraslele lor să iasă în evidență. Este și cazul Elenei Muntean, care a ales pentru fiica sa numele Lavanda.

„Am vrut ceva deosebit pentru copilul meu, un nume care să se rețină în memorie. E plină Moldova de femei care se numesc Maria, Tatiana sau Olga, așa că am ales un nume care se întâlnește foarte rar, iese din tipare”, a mărturusit Elena.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020: Cum va fi sărbătorită pe timp de pandemie

Și chiar este un nume rar - doar trei persoane din țara noastră se numesc Lavanda

În încercarea de a conferi o notă de noblețe, unii părinți aleg în calitate de nume titluri de aristocrați. Astfel, 15 moldoveni se numesc Graf, iar o persoană poartă prenumele de Contesa. Asta arată datele Agenției Servicii Publice, care a pus la dispoziție un motor de căutare în care se poate verifica numărul persoanelor ce poartă un anumit nume sau prenume. 

Potrivit aceleiași surse, în Moldova există o persoană care se numește Soare. Ce-i drept, nu se cunoaște dacă e vorba de un bărbat sau o femeie, întrucât motorul de căutare nu specifică sexul. Un alt cetățean se numește Mercurii, probabil în cinstea planetei celei mai apropiate de Soare. 

Ingeniozitatea unor părinți a mers și mai departe - avem și o persoană care poartă numele Lenin, în cinstea liderului bolșevic.

De asemenea, potrivit bazei de date a Agenției Servicii Publice, în Moldova există persoane cu numele Aristotel și Socrate, în cinstea filozofilor din Grecia Antică. Acestea sunt unice. Unic este și numele Delfina, precum și Păsărica. Alte două femei se numesc Rîndunica

Alții au preferat denumiri de țări pentru odraslele lor. Cinci femei din Moldova poartă numele Argentina, iar una a fost numită Islanda

Pare greu de crezut, dar în țara noastră sunt și oameni care au în calitate de nume denumiri de mașini. Patru cetățeni se numesc Mercedes, iar unul se numește Logan. Există în Moldova și 21 de persoane cu numele Chanel, precum și o fetiță numită Chanelle, în cinstea renumitului brand de haine și cosmetice. 

Patru oameni se numesc Vandam, în cinstea celebrului actor american, iar două poartă numele Diamant

Nume de familie amuzante

Pe lângă prenumele neordinare și ciudate, în Moldova sunt sute de nume de familii la fel de amuzante. 

105 persoane poartă numele Mortu, 75 au familia Bucă, 271 - Bou, 52 - Pisică, 61 au familia Purcica, o persoană are numele de familie Porcu, 109 - Guzgan, 184 poartă numele de familie Rachiu, 6 persoane au familia Stână, iar 4 - Gomic. 

Legistlația Republicii Moldova prevede că ofițerul de stare civilă poate să refuze înregistrarea numelor formate din cuvinte indecente sau ridicole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0