CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Ex-președintele Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, a discutat cu ambasadorul Rusiei în țara noastră, Oleg Vasnețov, un șir de aspecte ce vizează dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări.
”Am abordat totalurile vizitei mele de lucru de săptămâna trecută la Moscova. Am exprimat în mod repetat gratitudine conducerii Federației Ruse pentru decizia de a acorda Moldovei 180 mii doze de vaccin Sputnik-V, în calitate de ajutor umanitar și am reiterat disponibilitatea țării noastre de a achiziționa suplimentar de la 500 mii la 1 milion de doze”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
Pe 26 februarue, Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a confirmat autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-
CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.
Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, cel mai popular printre moldoveni>>>
Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".
Ministerul Sănătății a comunicat pe 6 aprilie că instituția a fost informată pe canale diplomatice despre faptul că Federația Rusă este disponibilă să ofere Republicii Moldova, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva COVID-19 (Sputnik V).
Exporturile moldovenești în Rusia
Totodată, Dodon a remarcat în discuția cu diplomatul că în cadrul discuțiilor de la Moscova s-a adresat către conducerea rusă cu solicitarea de a prelungi regimul de export fără taxe vamale pe piața rusă pentru un șir de categorii de mărfuri agroindustriale moldovenești, așa cum a fost anterior, în baza înțelegerilor personale cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
Guvernul Federației Ruse nu a mai prelungit, ca alte dăți, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru anumite categorii de produse agricole moldovenești, este în primul rând vorba de mere. Începând din data de 1 aprilie, exportatorii moldoveni vor plăti o taxă de 0,015 euro pentru fiecare kilogram și un impozit la taxa adăugată în mărime de 20%.
În anul 2019, autoritățile ruse au scutit de plata TVA și taxe vamale legumele moldovenești, conservele de legume, fructe ( pere, mere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici și prune), dar și mai multe sorturi de viță de vie, tehnice și de masă, în urma unor înțelegeri președintelui de atunci al țării, Igor Dodon, cu președintele rus Vladimir Putin. De atunci aceste scutiri au fost prelungite de două ori.
Produsele agricole moldovenești s-au mai confruntat și în trecut cu aplicarea taxelor vamale rusești. În anul 2014 Federația Rusă a aplicat taxe vamale pentru 19 poziții agricole după ce autoritățile moldovene au semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, autoritățile ruse au argumentat că prin semnarea acestui acord ar putea fi folosită pentru eludarea taxelor de către produsele europene.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova