Mărul discordiei – Federația Rusă își închide piața pentru produsele moldovenești

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Federația Rusă nu a mai prelungit termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru anumite categorii de produse agricole moldovenești.

Nichita Cikunov 

Decizia autorităților ruse a trezit îngrijorare serioasă în rândul exportatorilor care, în mod tradițional, își plasau produsele pe piața agricolă rusească. Ei nu sunt încrezători în faptul că vor găsi acces pe alte piețe de desfacere și prevăd închiderea mai multor gospodării agricole și pierderi economice.

Fără scutiri vamale

Guvernul Federației Ruse nu a mai prelungit, ca alte dăți, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru anumite categorii de produse agricole moldovenești, este în primul rând vorba de mere. Începând din data de 1 aprilie, exportatorii moldoveni vor plăti o taxă de 0,015 euro  pentru fiecare kilogram și un impozit la taxa adăugată în mărime de 20%.

Pentru o tonă de mere exportate producătorii moldoveni ar urma să plătească 150 de euro, adică 3178 de lei – Sputnik

În anul 2019, autoritățile ruse au scutit de plata TVA și taxe vamale legumele moldovenești, conservele de legume, fructe ( pere, mere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici și prune), dar și mai multe sorturi de viță de vie, tehnice și de masă. De atunci aceste scutiri au fost prelungite de două ori.

Флаги Молдовы и РФ - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2018
Dodon a trimis o cerere Rusiei privind scutirea de taxe vamale a mărfurilor din Moldova

Produsele agricole moldovenești s-au mai confruntat și în trecut cu aplicarea taxelor vamale rusești. În anul 2014 Federația Rusă a aplicat taxe vamale pentru 19 poziții agricole după ce autoritățile moldovene au semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, autoritățile ruse au argumentat că prin semnarea acestui acord ar putea fi folosită pentru eludarea taxelor de către produsele europene.  

În prezent, argumentația autorităților este alta – potrivit directorului general al Uniunii „Livezile Kubani”, Nicolai Șerbakov, autoritățile ruse încearcă în ultimii ani să își protejeze producătorul agricol autohton. În perioada recoltării producției agricole, pe piața rusă au intrat mari cantități de mere ieftine moldovenești, (în mediu cu 10 ruble mai puțin – Sputnik). Ca urmare, prețul en gros al merelor rusești a scăzut, producătorii ruși nu au putut să își vândă producția proprie și au suferit pierderi. „În acest context, situația vânzării merelor autohtone s-a complicat. Am remarcat că Moldova produce mai puține mere de calitate decât aduce pe piața noastră. Există o posibilitate ridicată ca moldovenii să nu își aducă doar producția lor, dar și mere din alte țări”, a subliniat producătorul agricol.

Moldova – un mare exportator

Potrivit datelor Serviciului Vamal Federal al Federației Ruse, în primele trei trimestre ale anului 2020, Rusia a importat 602 mii de tone de mere.

Dintre țările Comunității Statelor Independente, Republica Moldova se numără printre cei mai mari exportatori, pe piața rusă a exportat 181 de mii de tone de mere, Serbia, care s-a plasat pe locul doi la exportul merelor, a trimis pe piața rusă de două ori mai puțin.  

În ianuarie și februarie 2021, potrivit statisticii Serviciului Vamal al Republicii Moldova, exportul de mere în Rusia a scăzut (doar 28 de mii de tone comparativ cu 54 de mii în primele două luni ale anului 2020 – Sputnik). Acest lucru se explică prin reducerea importului către Rusia, în ianuarie a scăzut cu 22,8% decât în decembrie.

În martie 2020 în Rusia plecau în fiecare zi câte 12 camioane frigorifice cu mere, în prezent, doar două/trei, afirmă exportatorii moldoveni.

Un alt motiv al scăderii exportului de mere îl reprezintă creșterea prețului la mere de unde și reducerea cerinței lor pe piață. Potrivit statisticii ruse, la data de 9 martie 2021, un kilogram de mere costa 111 ruble, în martie 2020 un kilogram costa 97,6 ruble.

Ce-i așteaptă pe producătorii moldoveni

Întrebați de Sputnik, mai mulți producători agricoli și exportatori moldoveni sunt convinși că, după ridicarea scutirii de plata taxelor vamale, se vor confrunta cu pierderi financiare serioase.

Fermierul Tatiana Pavliuc, afirmă că proprietarii livezilor mici de mere renunță ori își transformă afacerea. “Fermierii mici își taie livezile – această afacere a devenit neprofitabilă. Pentru a obține un profit, merele trebuie vândute iarna, nu toamna, așa cum se întâmplă. Pentru a face așa ceva e nevoie de frigidere dar ele sunt scumpe. În acest moment, vor supraviețui doar marii proprietari de livezi”, a spus aceasta.

În acest nou context va avea de suferit și consumatorul rus căci, prețul la merele moldovenești va crește, consideră directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală. “Taxele vamale sunt aproximativ 350 de dolari pentru un refrigerator de 20 de tone. Acest lucru va presupune creșterea prețului la mere – este legitim, fiecare taxă adăugată duce la modificarea prețului final. Consumatorul rus va avea și el de suferit”, a explicat interlocutorul.

Mere din livada fermierului Nicolae Pascal - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2018
Societate
Undă verde pentru export: Iată câți agricultori moldoveni respectă rigorile impuse de UE

Iurie Fală crede că în structura importului rus, cota Republicii Moldova va scădea. Acest lucru va face posibil creșterea producției fructifere rusești dar și a concurenței acesteia cu cea produsă în alte state. “Nu ar trebui să uităm de faptul că în Rusia se plantează anual un număr mare de noi livezi, iar producția autohtonă de fructe este în creștere. În același timp, crește concurența între țările mari producătoare de fructe: Azerbaidjan, Uzbekistan, Turcia, Iran”, a explicat el.

Nicolai Șerbakov a concluzionat că, până în anul 2025, Federația Rusă nu își poate asigura de sine stătător necesarul de mere, atunci este planificat să întâmple asta. „Până atunci”, crede Tatiana Pavliuc, “moldovenii își pot găsi locușorul lor pe piața rusă”.

În căutarea unor piețe noi

Desigur, importatorii agricoli moldoveni își pot găsi alte piețe de desfacere în locul celei ruse. Spre asta sunt îndreptate eforturile celor care fac parte din Asociația Moldova Fruct, asigură Iurie Fală. “Strategia noastră este îndreptată spre găsirea unor noi piețe de desfacere. Am văzut ceea ce s-a întâmplat cu exportatorii belgieni și olandezi care au nimerit cub sancțiunile ruse. Lucrăm intens pentru a crește exporturile în alte țări care fac parte din CSI. De asemenea elaborăm strategia pentru continentul indian unde putem să trimitem importante cantități de mere”, a declarat el.

Mihail Glușkov, directorul Uniunii naționale a producătorilor de fructe și legume, are îndoieli serioase că exportatorii moldoveni ar putea să își găsească alte piețe de desfacere. „Moldova nu va pleca de pe piața rusă, pentru că ei au cantități mari de fructe și legume dar nu au o piață de desfacere atât de mare pentru ele. Mai mult decât atât prin intermediul Moldovei ajung pe piața rusă și merele poloneze. Exportatorii moldoveni nu vor dispare, asta desigur dacă autoritățile nu vor întreprinde alte măsuri restrictive”, a declarat acesta.

Утвержденная в должности руководителя Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека (Роспотребнадзор) Анна Попова - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2017
Experții Rospotrebnadzor, în inspecție în Moldova

Această idee este îmbrățișată de către Tatiana Pavliuc, care consideră că autoritățile ruse ar trebui să acorde scutiri de taxe vamale produselor agricole moldovenești, ajutând în acest fel, statul moldovean. „Găsirea unor noi piețe de desfacere pentru produsele agricole moldovenești este dificilă deoarece producătorul moldovean s-a obișnuit cu ea. Nimeni nu așteaptă cu brațele deschise, au și ei destule mere. Piața tradițională pentru merele moldovene este Rusia. În anii  următori nu vom reuși să găsim alte piețe de desfacere”, a concluzionat ea.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0