Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce rol îi revine BNM la această etapă a istoriei: Schimb de păreri la o „masă rotundă”

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2021
Abonare
Rolul Băncii Naționale a Moldovei și a băncilor centrale în general în societate, independența în raport cu autoritățile centrale, rolul ce le revine în situația de criză economică provocată de COVID-19 au fost subiecte abordate de participanții la o conferință online.

CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat miercuri, 7 aprilie, o masă rotundă cu genericul „Rolul unei bănci centrale în modernizarea societății – provocări în economiile emergente”. Evenimentul a fost desfășurat online, în parteneriat cu instituții reprezentante ale societății civile cu activitate în domeniul analizei economice, și la el au participat reprezentanți ai Băncii Naționale a României (BNR), Fondului Monetar Internațional (FMI), Băncii Mondiale (BM), Uniunii Europene (UE), experți în politici economice. 

Octavian Armașu - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2018
Politică
Octavian Armașu, candidatul lui Candu pentru postul de guvernator al BNM

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că organizatorii „mesei rotunde” și-au propus un schimb de păreri despre echilibrul macromonetar, ca premisă importantă pentru dezvoltarea economiilor emergente, despre cele mai bune practici ale țărilor europene în consolidarea sectorului financiar-bancar, impactul crizei provocate de COVID-19 pentru economii și maniera de reacție a băncilor centrale, misiunea ce le revine în contextul actual, calitatea acționarilor din sistemul bancar al Moldovei.

„Acum, sectorul bancar al Republicii Moldova este transparent și are suficiente lichidități pentru a credita economia. (...) Suntem la etapa la care trebuie să apărăm ceea ce a fost realizat. Să apărăm reformele. Adică, ceea ce a fost realizat până acum de Banca Națională”, a spus Octavian Armașu în debutul dezbaterilor.

Totuși, el a adăugat că „apărarea reformelor” nu a fost un lucru ușor pentru BNM, dar chiar o „mare provocare” uneori în relația cu autoritățile centrale ale statului.

Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Ar putea lua bani Guvernul din rezerva BNM-Ce spune un fost premier

Guvernatorul BNM a menționat că, „în toată lumea, băncile centrale au intervenit cu promptitudine pentru a diminua impactul pandemiei COVID-19”.

La eveniment a participat și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, căruia Octavian Armașu a ținut să-i mulțumească pentru suportul acordat BNM de Banca Națională a României, inclusiv pentru „transfer de cunoștințe și asistență tehnică”.

Mugur Isărescu a menționat că între BNR și BNM există „deja de trei decenii o strânsă cooperare bilaterală, dublată de parteneriatele strategice” dezvoltate cu sprijinul UE, FMI și BM.

„Dragi colegi de la Chișinău, fiți siguri în continuare de întregul suport al BNR  în eforturile de aliniere la standardele și practicile europene”, a promis Isărescu.

Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, a vorbit la eveniment și despre „presiunile politice” care au fost exercitate în anii recenți asupra BNM de către Guvern sau Parlament.

El a adăugat că, în pofida acestora, BNM a progresat semnificativ. Reprezentantul FMI a relevat și problema „fraudei bancare”, sugerând că, în cazul acesteia, este importantă identificarea „beneficiarilor finali”. Totodată, el a accentuat importanța „protecției legale” pentru angajații BNM. 

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Clar de pe acum: Produsele alimentare se vor scumpi în 2021 – prognoza BNM despre inflație

La „frauda bancară” s-a referit și un alt vorbitor – Peter Michalko, șeful Delegației UE. El a spus că sectorul financiar-bancar al Republicii Moldova a fost semnificativ afectat de frauda bancară din 2014, iar acest fapt a fost posibil din cauza „corupției la nivel înalt”. Potrivit lui, este important să fie realizat un progres în „recuperarea activelor de pe urma acestei fraude, în mod transparent”.

Directorul Biroului BM în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, a accentuat importanța principiului independenței băncilor centrale într-un stat. Ea s-a referit la rolul semnificativ pe care-l au băncile centrale în situații de criză financiară. Totodată, o bancă centrală puternică este un semnal bun pentru investitori, a menționat vorbitoarea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0