Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ar putea lua bani Guvernul din rezerva BNM-Ce spune un fost premier

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
Fostul premier Ion Chicu nu are o părere bună despre ideea de a scoate bani din rezerva Băncii Naționale. El spune că un eventual împrumut pentru Guvern de la BNM este contrar legislației, va genera inflație și va însemna un nou miliard pus pe umerii cetățenilor.
Ar putea lua bani Guvernul din rezerva BNM-Ce spune un fost premier

Валюта разных стран - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Liderii lumii post-pandemice – cine sunt: prognoza agenției Bloomberg
Ion Chicu a declarat pentru Sputnik Moldova că nu susține ideea ca Guvernul să se împrumute de la Banca Națională pentru că asta ar distorsiona întreg sistemul economic.

„Este cea mai proastă decizie care poate fi luată le nivel de țară. Este evident că împrumuturile de la BNM înseamnă o emisie suplimentară de bani și nu trebuie să privim simplist la aceste lucruri. Asta înseamnă, în limbajul financiar, că va fi o emisie de bani neacoperiți, care va avea efecte nefaste asupra valorii leului. Când vii cu asemenea instrumente, riști să ai probleme cu inflația”, a precizat Ion Chicu.

Totodată, fostul premier spune că mecanismul prin care BNM credidează Guvernul este interzis de ligislație, asta după ce, la începutul anilor 2000, au fost câteva situații nefericite când Banca Națională a creditat Guvernul. Chicu mai spune că un eventual împrumut pentru Guvern de la BNM este contrar legislației, va genera inflație și va însemna un nou miliard pus pe umerii cetățenilor.

Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Mărul discordiei – Federația Rusă își închide piața pentru produsele moldovenești
„BNM este o instituție independentă și nu poate cădea sub influența politicului, iar Guvernul poate să se îmrumute prin alte instrumente, cum sunt îmrumuturile externe sau cele de pe piața internă, prin emiterea VMS-urilor. Nu aș vedea în această propunere momente pozitive, doar negative, care va genera o inflație sau dăcă vreți va fi un nou miliard pus pe umerii cetățenilor. În cazul în care acest lucru s-ar întâmpla țara noastră ar putea să-și șifoneze grav imaginea pe plan extern, va scădea raitingul de țară și va descuraja investițiile private în Moldova”, a concluzionat Ion Chicu.

Banca Națională a relatat într-un comunicat că  utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare.

Recent, fostul președinte Igor Dodon a reiterat propunerea de a se umbla la rezervele valutare ale Băncii Naționale. Liderul PSRM consideră că banii ar putea fi luați, sub îmrumut, de la BNM printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0