Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce persoanele cu nevoi speciale nu-și pot găsi un job

© Sputnik / Mihai CarausParascovia Munteanu
Parascovia Munteanu - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
De ce persoanele cu nevoi speciale nu se pot angaja în Republica Moldova, deși autoritățile din domeniul muncii și protecției sociale au întreprins mai multe măsuri în acest scop?
De ce persoanele cu nevoi speciale nu-și pot găsi un job?

Discriminarea, indiferența angajatorilor și dezinformarea împiedică persoanele cu nevoie speciale din țara noastră să-și găsească un job. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de către Parascovia Munteanu, directoarea de programe Keystone Moldova.

”Sunt multe persoane cu necesități speciale, cu abilități profesionale, care nu-și pot găsi un loc de muncă, deoarece sunt discriminate de către angajatori. Unii dintre angajatori nu vor să-și asume riscuri sau să creeze condiții pentru incluziunea acestor persoane în câmpul muncii, chiar dacă statul oferă subvenții în acest scop”, a relatat Parascovia Munteanu.

În același timp, persoanele cu nevoi speciale au acces limitat la educație și la cursuri de recalificare profesională.

Vasile Cușca - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Locuri de muncă pentru persoanele cu nevoi speciale: Situația în Moldova

”Posibilitățile limitate de recalificare profesională, faptul că instituțiile de învățământ vocațional și superior nu au asigurate accesibilitatea fizică, accesibilitatea programelor de studii pentru personale cu nevoi speciale limitează angajarea lor în câmpul muncii”, a menționat Parascovia Munteanu.

Un studiu realizat de Keystone Moldova arată că 60% dintre persoanele cu necesități speciale nu vor să se angajeze în câmpul muncii din cauza că sunt dezinformate.

”Am încercat să aflăm de ce persoanele cu nevoi speciale nu sunt motivate să se angajeze în câmpul muncii. Am descoperit că acestea se tem să nu piardă compensațiile, ceea ce este greșit. Cu adevărat, anumite prestații sociale sunt achitate în funcție de venituri, însă alocațiile pentru dizabilitate sunt un drept și ele sunt achitate chiar dacă persoanele cu nevoi speciale lucrează”, a precizat Parascovia Munteanu.

Mai multe detalii aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0