Виноградник - Sputnik Moldova, 1920
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Locuri de muncă pentru persoanele cu nevoi speciale: Situația în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausVasile Cușca
Vasile Cușca - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Doar una din cinci persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova este angajată în câmpul muncii. Ce măsuri întreprinde statul pentru a-i stimula pe angajatori să angajeze persoane cu dizabilități și cât de motivate sunt acestea să lucreze oficial în țara noastră?
Câte persoane cu nevoi speciale lucrează oficial în Moldova?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stat al Ministerului Sănătății pe domeniul social, Vasile Cușca, a remarcat că în ultimii ani statul a întreprins mai multe acțiuni pentru a motiva și informa angajatorii în scopul angajării persoanelor cu nevoi speciale în câmpul muncii.  

Arta nu cunoaște limite - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Video
Arta nu cunoaște limite: Pictură realizată cu pensula în dinți

Potrivit lui, au fost stabilite subvenții nominale pentru angajatorii care angajează persoanele cu nevoi speciale. Subvențiile sunt acordate pentru adaptarea și crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru compensarea cheltuielilor salariale pentru ei.

Cu toate acestea, angajatorii au solicitat, în 2020, doar 10 la sută din cele 25 milioane lei planificați pentru subvenționare.

"2020 a fost un an pandemic foarte complicat, iar persoanele cu dizabilități au fost în grupul de risc și evitau să contacteze cu alte persoane și, mai cu seamă, să se angajeze undeva", a explicat oficialul.

Mai mult, Vasile Cușca a precizat că multe persoane cu dizabilități acceptă munca nedeclarată pentru a beneficia de alte măsuri de protecție din partea statului precum indemnizații, pensii și altele. Ultimele modificări operate la legislație vin să încurajeze atât angajatorii, cât și angajații să oficializeze relațiile de muncă.

© Sputnik / Mihai CarausParascovia Munteanu
Locuri de muncă pentru persoanele cu nevoi speciale: Situația în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Parascovia Munteanu

Pe de altă parte, directoarea de programe din cadrul "Keystone Moldova", Parascovia Munteanu, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că există o serie de bariere ce stau la baza dificultăților de angajare a persoanelor cu dizabilități din țara noastră. Uneori, ofertele de pe piața muncii nu corespund pregătirii profesionale a persoanelor cu dizabilități. Chiar dacă aceștia au abilități foarte bune, capacități de muncă și studii în domeniu, din cauza dizabilității pe care o au întâmpină un nivel înalt de discriiminare din partea angajatorilor.

"Concurența pentru locurile de muncă este mare, forță de muncă există și persoanele cu dizabilități sunt puse în situația de a face față acestor provocări în egală măsură cu persoanele care nu au anumite limitări. De multe ori, angajatorii nu doresc să-și asume anumite riscuri sau să vină cu un suport adițional pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități", a remarcat Parascovia Munteanu.

Un alt motiv ar fi că angajatorii nu cunosc despre posibilitățile de accesare din bugetul de stat a subvențiilor, în cazul în care angajează persoane cu dizabilități. Parascovia Munteanu susține că barierele care stau la baza angajării persoanelor cu nevoi speciale ar putea fi înlăturate prin ample campanii naționale de informare a angajatorilor și persoanelor cu dizabilități.

Conform datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale, din numărul total de persoane cu dizabilități cu vârste apte de muncă, 25 procente lucrează oficial și contribuie la bugetul asigurărilor sociale. În total, numărul persoanelor cu dizabilități angajate oficial în câmpul muncii ajunge la 40 de mii. 50 dintre aceștia sunt minori cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0