Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ciocoi a recunoscut: Interzicerea ieșirilor în parcuri și păduri - o decizie negândită

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaAureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov
Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a făcut declarații de presă după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că se atestă o diminuare a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, însă numărul deceselor rămâne a fi mare, dar și cel al cazurilor grave. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Societate
COVID-19: Numărul cazurilor confirmate la începutul săptămânii - Sunt multe decese
"Colegii de la Ministerul Sănătății mi-au confirmat că nu este exclus să fie doar o relaxare, dar urmează să analizăm dinamica din următoarele două săptămâni. Dacă vom atesta o diminuare constantă atunci vom putea spune că se reduc cazurile de COVID-19. Vom fi atenți la cifrele din următoarea perioadă. Aproape 50 de mii de persoane s-au vaccinat deja. 98% din vaccinuri sunt din primul rapel", a declarat Aureliu Ciocoi, premier interimar. 

Premierul interimar a mai spus că va fi creat un grup de lucru sectorial, menit să gestioneze situația pandemică. Este vorba despre reprezentanți ai MAI, Ministerul Sănătății, ANSP, Ministerul Finanțelor și alții. Totodată, membrii centrului unic de comandă se vor întruni de două ori pe săptămână pentru a analiza evoluția virusului COVID-19. 

"270 de unități mobile și fixe au fost instalate la Bălți, Chișinău și alte raioane, iar ședințele locale ale Comisiilor Excepționale au fost desfășurate în toate raioanele. Restanțe sunt la Rezina și Ocnița, iar mâine vor desfășura ședințele. La Bălți se solicită instalarea a 6 puncte pentru testarea rapidă. Iar Glodeniul solicită reluarea studiilor cu prezența fizică, indiferent de Codul Roșu, lucru care mi se pare inacceptabil, în condițiile în care Glodeniul este afectat", a precizat Aureliu Ciocoi, premier interimar. 

În același timp, Aureliu Ciocoi a mai spus că doar patru persoane au fost documentate pentru că au încălcat regulamentul și s-au aflat înafara locuințelor după ora 23:00. Este vorba despre pasageri ai taxiurilor. La fel, Ciocoi a explicat de ce a fost nevoie de o astfel de restricție.

Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Societate
Ce pot păți cetățenii care nu au testul COVID-19 la intrare în țară
"Este o acțiune să ne determine să nu abuzăm de întruniri în familii, cu prietenii, ci să ne autoizolăm în casele noastre, lucru care va duce la diminuarea cazurilor de infectare cu COVID-19. Știm că nu sunteți de acord cu asta, dar e necesar", zice Ciocoi.

De asemenea, premierul interimar a recunoscut că decizia de a interzice cetățenilor plimbările în parcursi și păduri nu a fost suficient de bine analizată. 

"Recunosc că în Dispoziția numărul 1, a fost admis un punct care a dus la neînțelegeri în societate. Mă refer la plimbările în parcuri și păduri. A fost o decizie nu foarte bine gândită în condițiile în care orașele nu se află în lockdaown", a mai spus Aureliu Ciocoi, premier interimar. 

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0