Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce pot păți cetățenii care nu au testul COVID-19 la intrare în țară

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Persoanele care ajung la frontiera Republicii Moldova din străinătate și nu au testul COVID-19 nu vor fi întoarse înapoi, ci vor putea intra în țară, însă doar cu anumite condiții. Asta se referă atât la cetățenii moldoveni, cât și la cei străini.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Una dintre condițiile stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale prevede că operatorii de transport, autorizaţi să efectueze curse de călători spre Republica Moldova, nu vor admite îmbarcarea persoanelor care nu deţin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării sau un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, inclusiv a celei de a 2-a doze. Transportatorii care vor îmbarca totuși pasageri fără astfel de documente trebuie să știe că pot fi sancționați. 

Чрезвычайное положение в Молдове: что надо знать - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Stare de urgență în Moldova: Ce trebuie să știm
Călătorii care nu dețin nici test și nici act care să confirme faptul că au fost vaccinați, nu vor fi întorși însă înapoi - vor putea intra în Republica Moldova, însă cu anumite condiții. 

"Odată ajunsă la frontiera Republicii Moldova și persoana nu are testul, noi nu o întoarcem înapoi, ci îi vom permite intrarea în Republica Moldova, doar după ce semnează Declarația privind regimul de autoizolare pentru 14 zile și completează fișa epidemiologică care conține date despre locația unde se va afla în următoarele două săptămâni și alte informații necesare. (...) Operatorul care a admis ca în transport să urce călători fără testul COVID-19 sau nevaccinate, trebuie să știe că va fi documentat. Dacă va fi la prima abatere, amenda variază între 2 mii și 5 mii de lei. Dacă este la a doua încălcare, legea prevede o amendă de la 15 mii la 25 de mii de lei", a declarat pentru Sputnik Moldova Raisa Novițchi, ofițer de presă al Poliției de Frontieră. 

Cine are dreptul să intre și să iasă din țară în timpul stării de urgență

Raisa Novițchi a preciza moldovenii nu au restricții la ieșirea din Republica Moldova și toți pot pleca peste hotare, fără să prezinte testul COVID-19 la frontieră, întrucât oamenii legii le verifică doar actele de identitate și termometria.

Режим ЧП: что происходит сейчас в центральном парке Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Video
Stare de urgență: Ce se întâmplă acum în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Trebuie de știut însă că la întoarcere vor avea nevoie de un astfel de test. Dacă cetățenii se întorc în țară în decurs de 72 de ore, este indicat să facă testul la COVID-19 în clinicile private, întrucât doar ele emit acte care conțin QR Quick Response Code, o nouă condiție impusă de Comisia pentru Situații Excepționale, pentru ca certificatul să nu mai poată fi falsificat. Reprezentanții Poliției de Frontieră mai spun că sunt situații când persoanele prezintă la vamă și testul pozitiv la COVID-19. Iată ce se întâmplă cu ele în astfel de cazuri.

"Imediat, persoana este izolată și se cheamă ambulanța la fața locului. Evident, toți călătorii care au călătorit cu persoana respectivă într-un transport vor fi plasați în izolare", a precizat Raisa Novițchi, ofițer de presă al Poliției de Frontieră. 

Mai mult, acum au dreptul să intre în Moldova chiar și cetățenii străini care vin din zone aflate sub cod roșu. 

"Nu avem acum această restricție. Și chiar dacă se prezintă la frontieră și nu are nici testul la COVID-19, deși este obligatoriu, polițistul de frontieră îi permite să intre în țara noastră, însă doar după ce demonstrează că are unde sta 14 zile în izolare sau va avea cu ce se întreține", a mai spus Raisa Novițchi, ofițer de presă al Poliției de Frontieră. 

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0