Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Olga Cataraga: “Eram în pantofi noi când am mers să examinez un cadavru”

© Photo : oferită de Olga CataragaOlga Cataraga
Olga Cataraga - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Abonare
A studiat medicina la începutul anilor ’80 și a lucrat preț de câțiva ani într-un spital din Chișinău, studiind, în paralel, chimia la universitate. Într-un moment însă a decis să schimbe radical cursul carierei. A îmbrăcat uniforma și a ajuns până la gradul de colonel.

Este istoria Olgăi Cataraga, care timp de 29 de ani a activat în calitate de expert criminalist. Ea are 55 de ani și este în prezent director al Centrului Național de Expertize Judiciare din cadrul Ministerului Justiției. Până să ocupe această funcție a activat în cadrul Centrului Național Anticorupție.

Cea mai mare parte din activitatea sa de muncă și-a petrecut-o alături de polițiști, fiind expert criminalist – oameni care colectează probe incriminatorii la locul comiterii infracțiunii, dar și le examinează în cadrul expertizelor.  

“După medicină și catedra de chime analitică m-am regăsit în sistemul polițienesc”

Pe viitorul soț, milițian pe atunci, l-a întâlnit pe când activa în calitate de asistentă medicală, fiind şi în anul trei la facultate.

© Photo : oferită de Olga CataragaOlga Cataraga, expert criminalist, comisariatul de poliție al sectorului Buiucani, anul 1992
Olga Cataraga: “Eram în pantofi noi când am mers să examinez un cadavru” - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Olga Cataraga, expert criminalist, comisariatul de poliție al sectorului Buiucani, anul 1992

“I-am dat întâlnire lângă bustul lui Ștefan cel Mare, la ora 17:00. La toți le ziceam așa și niciodată nu mergeam la întâlniri. De această data a fost la fel. L-am văzut de pe geamul troleibuzului, stătea pe marginea drumului cu un buchet de flori și mă aștepta. Eu mă duceam la spital, eram de gardă. În scurt timp, a venit cu florile la mine la spital”, își amintește cu lacrimi în ochi Olga Cataraga.

O întâmplare care putea să se încheie dramatic însă a convins-o definitiv că bărbatul care o aștepta cu flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt îi este predestinat. 

În una din zile, tânăra asistentă a fost la un pas de moarte. O rudă a unui bolnav care își trăia ultimele zile a încercat să o arunce de pe geamul spitalului. A fost salvată de către milițianul care încerca insistent s-o cucerească.

Crima de la Durlesti 10 ani - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Republica Moldova
Omorul de la Durleşti care a îngrozit Moldova: Noi detalii cutremurătoare după 10 ani
“Peste două săptămâni, timp în care m-a curtat, mi-a și propus să-i devin soție. Am acceptat fără ezitare”, spune Cataraga.

După ce a rămas însărcinată, a decis să renunțe la serviciul din spital. Susținută de soț, după naștere, a acceptat o nouă provocare – activitatea în sistemul polițienesc și anume în calitate de expert criminalist.

“Îmi amintesc și acum prima chemare – un furt din apartament. Eu, în calitate de specialist-criminalist, urma să înțeleg unde suspecții ar fi putut lăsa urme. Cât m-am învârtit, încercând să colectez probe, am vărsat peste mine toată cenușa destinată prelevării urmelor”, spune Cataraga.

© Photo : oferită de Olga CataragaOlga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă
Olga Cataraga: “Eram în pantofi noi când am mers să examinez un cadavru” - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Olga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă

Sunt și alte cazuri de care își amintește cu zâmbetul pe buze.

De exemplu, atunci când și-a cumpărat pantofi noi cu toc, i-a încălțat din magazin, iar peste câteva minute au sunat-o de la muncă: “S-a depistat un cadavru în lac, este nevoie de tine.”

“Și acum îmi amintesc cu regret de acei pantofi”, spune Cataraga, ”cel puțin am fost frumoasă, iar oamenii de pe margine m-au admirat. Nimeni nu știa că eu abia ieșisem din magazin cu noua achiziție”, a mai adăugat aceasta.

Situații asemănătoare au fost mereu, dar munca a ocupat întodeauna primul loc.

“Eram înaintea unui eveniment de familie, iar eu mă aflam la coafor când am fost sunată. Într-un lac a fost depistat un cadavru. M-am ridicat de pe scaunul salonului de frumusețe, cu coafură făcută și am mers la examinarea locului unde se afla trupul neînsufleţit. Observam că oamenii de pe malul lacului se uitau cam straniu la mine și la felul în care arătam, extrem de machiată și aranjată pentru un polițist”, povestește Cataraga.

“La mine în casă nu există urme de-ale mele”

După activitatea în poliție, Olga Cataraga a decis să continue munca în calitate de expert judiciar.

© Photo : oferită de Olga CataragaOlga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă
Olga Cataraga: “Eram în pantofi noi când am mers să examinez un cadavru” - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Olga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă

Totuși, spune ea, experiența i-a fost de folos în viața de zi cu zi.

“Este deja un obicei de a reține toate obiectele și oamenii care mă înconjoară, iar peste o perioadă îndelungată pot să reproduc ceea ce am văzut. Îmi amintesc cum eram cu soțul la o nuntă, în casa nașilor de cununie. Eu mi-am amintit că, anterior, în această locuință a avut loc un furt, iar eu am fost în calitate de specialist-criminalist”, afirmă Cataraga.

“De asemenea”, zice ea, “în apartamentul meu n-o să găsiți niciodată urmele mele. Involuntar eu știu cum să evit să ating obiectele astfel încât să nu las urme. La fel ca și copiii mei. De mici au știut cum trebuie să iasă din încurcături”, spune Olga Cataraga.

BPDS “Fulger” - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2020
Republica Moldova
La nuntă, nimeni nu a riscat să fure mireasa - istoria unui cuplu din brigada „Fulger”

Soțul ei, Andrei, a decedat la vârsta de 35 de ani, iar Olga Cataraga a rămas să îngrijoască singură doi copii. Nu a mai vrut să se recăsătorească. Între timp, fiica i-a urmat calea, iar băiatul a devenit medic.

Am întrebat-o dacă după o viață petrecută cu lupa în mână, alături de oameni ai legii și cadavre, are vreun regret.

“Nu îmi pare rău de absolut nimic. Am lucrat dintr-o plăcere nebună. Regret doar că am rămas, prea devreme, fără soțul meu”, ne-a mărturisit Olga Cataraga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0