Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbări importante la trecerea frontierei: Iată cum vom intra și ieși din țară

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat mai multe restricții care vizează inclusiv trecerea frontierei de stat. Sunt câteva prevederi de care cetățenii trebuie să țină cont.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat joi mai multe măsuri restrictive pentru perioada stării de urgență, iar unul din punctele Dispoziției se referă la trecerea frontierei de stat.

Iată textul acestei decizii: 

"Se instituie obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19 efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii, rezultatele testelor obligatoriu vor deține codurile QR Quick Response Code) sau prezentarea unui act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, inclusiv celei de a 2-a doză. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă". 

Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Dorina Rusu, ne-a spus că sunt două modificări importante. În primul rând, testul negativ la coronavirus trebuie să aibă QR Quick Response Code, astfel încât certificatul să nu mai poată fi falsificat. Și asta pentru că s-au înregistra până acum multe încercări de traversare a frontierei cu teste false.

Дорожный знак - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Societate
Noi restricții în Moldova: Dispoziția din 1 aprilie 2021 - TEXT integral
Cea de-a două precizare se referă la persoanele vaccinate, care trebuie să demonstreze că și-au administrat ambele doze de vaccinuri anti-COVID-19 - până acum nu era indicată această obligativitate. În același timp, în cazul în care călătorii sunt identificați cu febră, procedura rămâne aceeași.

"Atunci când persoanele au stare febrilă, polițistul de frontieră solicită ambulanța, iar ulterior se acționează conform protocolului", a declarat Dorina Rusu, ofițer de presă al Poliției de Frontieră.

Totuși, în Dispoziția adoptată de Comisie, nu se menționează cine face excepție de la aceste prevederi, sau ce se întâmplă cu cei care au testul pozitiv și nu sunt vaccinați. Mai mult, nu este clar cine va putea merge peste hotare și cine nu. Reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat pentru Sputnik Moldova că vor veni mai târziu cu răspuns la aceste întrebări. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0