Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova are acum o şansă deosebită de a edifica relaţiile cu Rusia - expert

© Sputnik / Александр ВильфФлаги Молдовы и России
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Abonare
Atâta timp cât Occidentul vorbeşte cu Moscova în limbajul sancţiunilor, Chişinăul are şansa reală de a-și consolida pozițiile pe piața Rusiei, consideră expertul.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunțat anterior că Federația Rusă nu are relații cu Uniunea Europeană. În opinia sa, anume Bruxellesul a distrus această cooperare. În același timp, după cum a subliniat ministrul, Moscova este disponibilă oricând să restabilească iarăși aceste legături.

Însă, în timp ce Bruxellesul vorbeşte cu Moscova în limbajul sancţiunilor tot mai extinse, pentru Chișinăul oficial a apărut o șansă unică de a stabili cea mai profitabilă cooperare comercial-economică cu Rusia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de profesorul, președintele Societății Economice Libere din Rusia, doctorul în economie, expertul Academiei de Științe a Rusiei, doctorul onorific al Universitatea Rusă de Economie ”Plehanov”, Serghei Bodrunov,  fiind întrebat dacă autoritățile ruse vor extinde taxe vamale zero asupra producției moldovenești și dacă Federația Rusă este interesată de acest lucru.

"Păstrarea taxelor este un lucru important. Piața rusească va accepta cu plăcere produsele moldovenești, mulți își mai amintesc de ele. Generația adultă își amintește de Moldova ca de o republică prietenoasă și, psihologic, transferă aceste amintiri asupra producției țării, mai ales că mărfurile moldovenești au fost întotdeauna de bună calitate ", - a menționat economistul.

Дмитрий Песков, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Rusia
Peskov a spus cine sunt prietenii Rusiei - Este și Moldova?
Potrivit expertului, Rusia acordă atenție dezvoltării economice a Moldovei. Poporul rus, potrivit lui Bodrunov, va avea întotdeauna o atitudine plină de căldură față de Moldova. După cum a remarcat interlocutorul, din punct de vedere economic, Federația Rusă a optat întotdeauna pentru cooperare, parteneriat și acordarea asistenței pentru țară și pentru poporul moldovenesc.

Federația Rusă a extins regimul preferențial pentru exportatorii moldoveni>>>

"Aceasta este o dezvoltare absolut corectă a relațiilor. Un vecin mai mare ar trebui să-l ajute întotdeauna pe altul mai mic. Deoarece cu vecinii trebuie să trăiești în așa fel, încât să fie create condiții confortabile pentru coexistență", a explicat specialistul.

Însă expertul a numit și o serie de obstacole care împiedică dezvoltarea celor mai benefice relații bilaterale. În primul rând, pentru edificarea unei cooperări reciproc avantajoase este necesară voința poporului moldovenesc, precum și o poziție echilibrată și de perspectivă a conducerii țării, a șefului statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0