CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Măsurile de urgență au fost anunțate în cadrul unui briefing de presă de către premierul interimar Aureliu Ciocoi, după ședința de joi a Comisia pentru Situații Excepționale. Acestea urmează să intre în vigoare din 3 aprilie și vor fi valabile până în data de 30 mai. Acestea se referă la activitatea școlilor, circulația persoanelor, funcționarea instituțiilor etc.
Principalele măsuri impuse de CSE:
- CSE a dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor.
-
Conducerea instituțiilor publice și private va atrage la serviciu până la 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță. În entitățile care nu pot asigura munca la distanță, aceasta se va organiza pe grupe.
În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.
Începând cu 3 aprilie 2021,este instituit regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. Se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală, achiziționarea de medicamente, sau îngrijirea persoanelor apropiate. Aceștia vor trebui să prezinte misiunilor de patrulare o declarație pe propria răspundere sau să arate permisul de muncă.
Se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.
Se interzice desfășurarea adunărilor, mitingurilor și altor acțiuni de masă.
În cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănătate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pe perioada stării de urgență.
CSE a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor, prin deconectarea locurilor de consum, sau să aplice penalități pe motiv de neachitare de către consumatorii casnici a facturilor de energie electrică, termică, telefonie fixă, gaze naturale sau apă potabilă consumată. Deconectarea de la utilități poate fi făcută doar în cazul în care este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor.
Se instituie moratoriu, până la 30 mai 2021, asupra controalelor de stat planificate de către organele abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător. Această interdicție nu se aplică controalelor efectuate de către ANSA, ANSP, IPMși ANRE.
Conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale sau raionale, dar și prestatorii de servicii medicale de drept privat sunt obligați să asigure detașarea personalului către instituțiile spitalicești cu profil Covid-19.
În contextul impunerii acestor măsuri restrictive, șeful interimar al Guvernului a declarat că membrii Comisiei examinează mai multe posibile măsuri de susținere a comunității de afaceri, anunțat serviciul de presă al Guvernului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova