Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce poliția evacuează unele mașini și ce trebuie să facă șoferii

© Sputnik / Mihai CarausCum mașinile ajung la parcarea privată
Cum mașinile ajung la parcarea privată - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Abonare
Șoferii care încalcă Regulamentul Circulației Rutiere se pot pomeni cu mașina evacuată. În replică, aceștia spun că nu sunt locuri de parcare, din acest motiv parchează pe unde apucă. Municipalitatea dă asigurări că va soluționa problema.

CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Lipsa parcărilor este o problemă despre care discută majoritatea șoferilor din Capitală. Acesta ar fi unul din motivele parcării neregulamentare a autovehiculelor. Poliția susține că unii șoferi sfidează conștient regulamentul de circulație și parchează obraznic în locurile strict interzise. Totuși, oamenii legii nu solicită evacuarea mașinilor în orice caz, ci doar în cazurile mai grave, atunci când automobilul parcat poate crea situații de accident ori împiedică libera circulație a altor vehicule. 

„Toți înțeleg că nu dispunem de atâtea locuri de parcare, dar poliția are ca obiectiv diminuarea numărului de accidente rutiere și aici o să mă refer la mașinile care sunt parcate în adiacentul trecerilor pietonale, care nu respectă distanța până la trecere sau inclusiv pe trecerea de pietoni, în stațiile de transport public, care provoacă impedimente în circulația liberă a conducătorilor auto. Evacuăm și acele unități de transport care, la solicitările cetățenilor, au blocat accesul la tomberoanele cu gunoi, ori sunt parcate pe gazon. Evacuăm automobilele care încalcă în mod grosolan regulamentul circulației rutiere și pe cele care pot genera o situație de accident”, a menționat inspectorul principal al INSP Andrei Putin.
© Sputnik / Mihai CarausSunt evacuate mașinile parcate neregulamentar
De ce poliția evacuează unele mașini și ce trebuie să facă șoferii  - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Sunt evacuate mașinile parcate neregulamentar

Potrivit inspectorului principal al INSP Andrei Putin, chiar dacă șoferul a încălcat, mașina nu se evacuează imediat. Mai întâi de toate, ofițerii încearcă prin orice modalitate să identifice conducătorul auto, iar dacă nu se reușește acest lucru, atunci este chemat evacuatorul.

„Se solicită unde și ce fel de tip de evacuator. Deja la sosirea evacuatorului la fața locului, agentul constatator întocmește proces verbal privind evacuarea unității de transport în care se menționează faptul dacă mijlocul de transport are unele defecțiuni vizibile ca după asta să nu apară întrebări că ele au apărut în urma evacuării”, a precizat inspectorul.

© Sputnik / Mihai CarausMașinile care sunt evacuate sunt duse la o parcare specială
De ce poliția evacuează unele mașini și ce trebuie să facă șoferii  - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Mașinile care sunt evacuate sunt duse la o parcare specială

Potrivit Poliției, după ce mașina este ridicată de evacuator, ea este dusă la parcarea cu plată, unde stă până la sosirea șoferului. Oamenii legii spun că șoferul poate afla dacă automobilul său a fost evacuat după ce accesează site-ul parcarespeciala.md sau dacă sună la Serviciul 112.

Ulterior, acesta trebuie să meargă la Poliție pentru a i se elibera procesul verbal, dar și un certificat de eliberare a mijlocului de transport. Mașina îi poate fi întoarsă șoferului doar după ce el prezintă certificatul de la poliție.

„Dacă agentul constatator se află încă la serviciu, atunci persoana căreia i s-a ridicat mijlocul de transport poate lua legătura direct cu agentul constatator, pentru a se evita disconfortul. Se întocmește procesul verbal, în funcție de contravenția pe care a comis-o, se eliberează copia asupra deciziei contravenționale și se îndeplinește un alt proces verbal, deja pentru eliberarea mașinii. O copie rămâne la conducătorul auto, iar alta este prezentată  la parcarea specială pentru a-și ridica mașina. Șoferul procedează în funcție de cum consideră de cuviință, fie achită amenda, fie merge în instanță să conteste decizia agentului constatator”, a precizat Andrei Putin.

Chiar și așa, parcarea neregulamentară nu este singurul motiv pentru care mașina poate fi evacuată și dusă la parcarea privată. 

„Unitatea de transport mai poate fi ridicată și în cazul când cetățenii urcă la volan, dar nu dețin dreptul special de a conduce unitatea de transport. Totodată, acei conducători auto care sunt suspectați că au consumat băuturi alcoolice și la fel au recurs la conducerea automobilului, atunci agentul constatator este obligat să-i înlăture pe acești șoferi de la conducerea vehiculului, respectiv unitatea de transport urmează a fi evacuată și dusă la parcarea specială”, a conchis inspectorul principal al INSP.

© Sputnik / Mihai CarausMașina îi poate fi întoarsă șoferului doar după ce el prezintă certificatul de la poliție
De ce poliția evacuează unele mașini și ce trebuie să facă șoferii  - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Mașina îi poate fi întoarsă șoferului doar după ce el prezintă certificatul de la poliție

Potrivit managerului unei parcări private din municipiul Chișinău, care activează non-stop, șoferul poate merge ca să-și ridice automobilul la orice oră îi convine. Totodată, mașinile pot fi evacuate nu doar ziua, ci și noaptea, mai ales dacă aceste unități de transport împiedică circulația altor vehicule sau chiar a autospecialelor.

„Spre exemplu a fost un incendiu, pompierii nu puteau ajunge la fața locului sau cineva a parcat mijlocul de transport în fața unui garaj și omul nu poate ieși, atunci evident că se sună la poliție, pentru că i-a fost blocat accesul și atunci se solicită evacuatorul”, a precizat managerul parcării private Ion Crețu. 

Totodată, pe lângă amendă, conducătorul auto este nevoit să achite serviciul de evacuare, care costă 790 de lei pentru o mașină ce nu depășește masa de 3,5 tone. De asemenea, se achită și fiecare oră în care mașina se află în parcarea specială. Ora costă 12 lei.

© Sputnik / Mihai CarausO oră la parcarea specială costă 12 lei
De ce poliția evacuează unele mașini și ce trebuie să facă șoferii  - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
O oră la parcarea specială costă 12 lei

Ion Crețu susține că nicio mașină parcată neregulamentar nu este evacuată fără solicitarea poliției. totuși pot fi cazuri când compania poate oferi servicii în afara contractului pe care îl are cu Inspectoratul General al poliției. 

„Noi avem evacuatoare care sunt libere și nu sunt chemări de la poliție. Ne sună cineva, un om care ne spune că i s-a stricat mașina și să venim să o ridicăm. Nici o problemă, vine evacuatorul și prestează un serviciu în afara contractului cu IGP-ul. Poate dacă undeva în oraș s-a văzut evacuatorul fără poliție, asta nu înseamnă că ridică un mijloc de transport ilegal”, a menționat managerul parcării private Ion Crețu.

Viceprimarul Capitalei, Victor Chironda, susține că lipsa unor locuri de parcare nu este un motiv pentru șoferi ca să se parcheze neregulamentar și să sfideze normele impuse de lege.

В центре Кишинева устанавливают антипарковочные столбы - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2020
Societate
Important pentru șoferi: Un nou regim de parcare pe străzile Capitalei

Totodată, viceprimarul a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent se lucrează la un proiect ce ar presupune reglementarea parcărilor existente și oferirea altor modalități de parcare prin oraș. Totodată, Chironda a precizat că a fost demarat un studiu de fezabilitate pentru proiectul ce vizează parcările cu plată din oraș.

„În acest an vom reorganiza circulația în zona centrală a orașului și ar urma să marcăm și să delimităm toate locurile de parcare pe perimetrul centrului istoric, astfel încât șoferii să știe exact unde este permisă parcare și unde nu. Aceste lucrări se vor efectua pe parcursul acestui an”, a declarat viceprimarul Victor Chironda. 

Chironda susține că în Capitală este ireal să asiguri locuri de parcare pentru fiecare mașină, pentru că sunt deja peste 200 de mii de vehicule în oraș, iar numărul crește anual. Astfel, municipalitatea își propune să diversifice modalitatea de circulație prin oraș și să asigure locuri de parcare doar pentru cei care au nevoie și pentru un anumit interval de timp.

Парковка - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2021
Societate
Cum va arăta parcarea supraetajată din Chișinău: Sunt publicate schițele

„Examinăm posibilitatea identificării terenurilor pentru amenajarea parcărilor la periferia orașului și conectarea acestora cu sistemul transportului public, astfel încât oamenii care vin în oraș să aibă și posibilitatea să circule cu transportul public, lăsându-și mașina la marginea orașului. Avem o serie de măsuri pentru eficientizarea sistemului de transport public, ca să motiv oamenii să folosească mai puțin transportul personal și să reducem numărul de oameni care vin la serviciu în fiecare zi cu automobilul personal și ocupă locurile de parcate pe parcursul întregii zile”, a mai spus Chironda. 

Viceprimarul a precizat că în prezent doar oamenii legii pot sancționa șoferii care parchează neregulamentar, dar municipalitatea își propune să modifice cadrul legal, astfel încât să poată interveni și ea în asemenea cazuri și să poată pedepsi șoferii care încalcă regulile. Totodată, Chironda a mai spus că se examinează și un eventual proiect de parcări supraetajate, dar realizarea acestuia ar necesita un parteneriat public-privat, deoarece costurile sunt mari, iar municipalitatea nu-și poate asuma asemenea costuri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0