Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru șoferi: Un nou regim de parcare pe străzile Capitalei

© Sputnik / Anatolii KiriakВ центре Кишинева устанавливают антипарковочные столбы
В центре Кишинева устанавливают антипарковочные столбы - Sputnik Moldova
Abonare
În urma unor analize și măsurări de trafic, autoritățile municipale au decis aplicarea unui regim restricționat de parcare pe străzile principale din Capitală.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Autoritățile municipale vor continua procesul de delimitare a trotuarelor, început anterior pe mai multe străzi din zona centrală a Capitalei, după ce au fost înlăturate unele carențe admise în proiectul de execuție.

Astfel, Primăria municipiului Chișinău precizează că analizele și măsurările de trafic efectuate în ultima perioadă au demonstrat că parcările amenajate în spic pe trotuarele arterelor din zona istorică a orașului duc la diminuarea capacității de trafic a străzilor,  generând ambuteiaje și devieri de la orar pentru transportul public de linie.

Voicu, despre măsurile drastice împotriva șoferilor prinși în stare de ebrietate - Sputnik Moldova
Video
Măsură drastică anunțată de Ministerul de Interne pentru șoferii băuți la volan - Video

Totodată, parcările pe trotuare fac mai dificilă circulația pietonală. Automobilele parcate reduc din accesibilitatea trotuarelor în special a persoanelor cu mobilitate redusă.

Luând în calcul această situație, pentru a fluidiza traficul și asigura accesului pietonilor, Primăria a emis anterior o Dispoziție ”cu privire la aplicarea unui regim restricționat de parcare pe drumurile principale din municipiul Chișinău”.

În baza respectivului act administrativ, Regia "Exdrupo" va instala în continuare stâlpi de protecție pe trotuarele arterelor cu flux major de transport public și anume: str. Al. Pușkin, str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, str. A. Mateevici, bd. Grigore Vieru.

De asemenea, vor fi desfășurate lucrări minore de reparație a trotuarelor, iar reabilitarea pavajului este planificată pentru anul 2021.

© Photo : Primăria Municipiului ChişinăuDelimitarea trotuarelor cu stâlpi de protecție
Important pentru șoferi: Un nou regim de parcare pe străzile Capitalei - Sputnik Moldova
Delimitarea trotuarelor cu stâlpi de protecție

În același timp, Direcția generală transport public și căi de comunicație asigură finalizarea proiectului de securizare a trotuarelor bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, inițiat în anul 2018, care prevedea achiziționarea și instalarea pilonilor de fontă pe toată lungimea străzii.

Primăria precizează că lucrările privind delimitarea trotuarului au fost întrerupte pentru o anumită perioadă din cauza unor carențe admise în proiectul de execuție. În acest an proiectul a fost revizuit, iar problemele au fost înlăturate. Astfel, lucrările de montare și renovare a pilonilor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi reluate în perioada următoare.

În același timp, autoritîțile locale precizează că pe străzile fără transport public de mare capacitate, parcarea este în continuare permisă, astfel fiind asigurată posibilitatea de parcare în zona de centru a orașului.

În anul 2020, Primăria Chișinău planifică amenajarea și sistematizarea locurilor de parcare pe carosabil sau din contul redimensionării trotuarelor pe toate străzile din zona centrală a orașului.

De asemenea, autoritățile municipale examinează oportunități de construcție a parcărilor subterane și multietajate în zona de centru, precum și parcări de tip Park&Ride la periferiile orașului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0