Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Stare de urgență fără un program de acțiuni: Ce propune Guvernul

© Sputnik / Mihai CarausПресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Abonare
Guvernul interimar nu are deocamdată un program privind acțiunile în cazul în care ar fi instituită stare de urgență.

Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Societate
Ciocoi: vom ajunge la 80-100 de morți pe zi
CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Guvernul interimar recomandă Parlamentului să instituie stare de urgență, dar fără o listă de acțiuni care ar putea fi urmate în cazul instituirii stării de urgență. Ministrul în demisie al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că abia astăzi s-a dat indicație secretarilor de stat și secretarului general al Guvernului să închege un program de acțiuni. Ministrul interimar spune că „mâine vor fi consolidate acțiunile care vor fi întreprinse”.

De cealaltă parte, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi spune că în cazul în care Parlamentul va decide instituirea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni în ședință pentru aprobarea unui plan de acțiuni. 

„Instituirea stării de urgență acordă prerogative suplimentare imediate Comisiei pentru Situații Excepționale. Se activează Centrul Unic de Control al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Plus, fie și unui Guvern în demisie i se acordă drepturi suplimentare, inclusiv de a veni cu modificări de legislație, de a interveni în legea bugetului, etc”, a declarat Ciocoi. 

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
În Parlament am văzut de toate, dar asta e prea de tot
Oficialul a făcut referire la recomandarea CSS de a fi alocată suma de o mie de lei pe săptămână celor care stau acasă. Ciocoi spune că în Republica Moldova sunt aproximativ 500 de mii de angajați în sectorul privat. 

„O mie de lei pe săptămână ar însemna 500 de milioane de lei. Un lockdown, în cazul în care va fi instituit, va fi pentru o perioadă de 2-3 săptămâni. Pentru două săptămâni avem nevoie de un miliard de lei ca să acordăm oamenilor indemnizație săptămânală. Cine este gata să-mi arate acum în legea bugetului unde este acest miliard disponibil”, a specificat Ciocoi. 

În context, ministrul în demisie al Justiției a precizat că hotărârea de Guvern prin care se recomandă Parlamentului instituirea stării de urgență nu are caracter normativ, dar este „o banală propunere, formală, adresată deputaților”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0