Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un primar și complicele său au fost reținuți de CNA: Iată ce au făcut

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la administrația de stat a drumurilor
Percheziții la administrația de stat a drumurilor   - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Un primar din raionul Ungheni și un angajat tehnic au fost reținuți, pe 30 martie, pentru 72 de ore şi acum riscă închisoare până la 10 ani. Aceștia ar fi lăsat sute de oameni fără apă, cerând o mită de aproape o jumătate de milion de lei unui antreprenor.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut pe primarul comunei Măcăreşti din raionul Ungheni şi pe responsabilul tehnic a lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a localității, într-un dosar de corupţie.

Участок реки Днестр - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Video: Rezina, Soroca și alte orașe riscă să rămână fără apă: Iată amenințarea

Urmărirea penală pe acest caz este condusă de Procuratura Anticorupţie.

„Cei doi sunt bănuiţi că, timp de mai mult timp, ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei responsabile de construcţia apeductului din localitate, cerând o mită de 410 000 de lei pentru semnarea recepţiei finale a lucrărilor”, a informat CNA marți, 30 martie.

Potrivit procurorilor, primăria comunei Măcărești din raionul Ungheni a beneficiat de finanțare, din Fondul Ecologic Naţional, pentru proiectul „Alimentarea cu apă potabilă a comunei Măcărești”, după care a organizat licitații publice pentru efectuarea lucrărilor. În calitate de câștigător a fost desemnat un operator economic, care a încheiat un contract de antrepriză cu primăria. Mai târziu, primăria a desemnat un responsabil tehnic al lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă.

„Din datele anchetei rezultă că, darea în exploatare a apeductului era tergiversată mai multe luni intenţionat, fiind create un şir de impedimente agentului economic”, a informat CNA.

Concluzia procurorilor este că primarul, împreună cu responsabilul tehnic, l-ar fi condiţionat pe antreprenor să le dea drept mită un automobil de model „Dacia Duster” sau echivalentul în bani al acestuia - 410 000 de lei, ca să organizeze semnarea proceselor-verbale de recepţie finală a lucrărilor. 

Vitalie Marinuță - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Prognoze îngrijorătoare: Mii de moldoveni riscă să rămână fără apă

Sub controlul CNA, a fost efectuată transmiterea unei tranşe în sumă de 110 000 de lei către responsabilul tehnic, care însă a continuat să pretindă şi cealaltă parte de bani, în sumă de 300 000 de lei, pentru sine şi pentru primarul comunei.

Pe 30 martie, CNA şi procurorii au descins cu percheziţii la birourile celor doi, de unde au ridicat mai multe sume de bani, după care i-au condus pe ambii pentru audieri la CNA.

Primarul şi responsabilul tehnic au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi acum riscă închisoare până la 10 ani, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0