CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Deși anul precedent a fost înregistrată o diminuare a ritmului de construcție a blocurilor de locuințe, în 2021 prețul apartamentelor nu au scăzut, ci din contra, a crescut. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Vlad Musteață, care este directorul unei companii imobiliare, a explicat de ce se menține această tendință.
El afirmă că s-au scumpit și casele particulare, dar și terenurile.
"Această scumpire este în avantajul celor care de mult timp încerca să-și vândă locuința la un preț mai bun. Băncile văd piața imobiliară pozitiv și au o prognoză a prețurilor la imobiliare în creștere, oferă mult mai ușor decât acum doi ani credite, ceea ce ne face și pe noi mai optimiști că tot mai mulți oameni vor avea posibilitate să cumpere apartamente", a precizat Vlad Musteață, directorul unei companii imobiliare.
El mai spune că prețul apartamentelor va continua să crească până la sfârșitul anului, dar nu se poate estima la această etapă cu cât se va majora. Doar în perioada sărbătorilor pascale cumpărătorii ar putea să-și găsească o locuință mai ieftină.
"Acest lucru s-ar putea întâmpla în condițiile în care unii moldoveni plecați peste hotare, care au scos locuințele în vânzare anterior, vor ceda din preț doar ca să reușească se le vândă în timpul cât se află acasă. Este o concurență liberă și sunt reduceri de 10-15 la sută. În general, piața imobiliară este în dezvoltare, băncile naționale și internaționale s-au activizat, cu poziții foarte bune pentru a ajuta mulți oameni să-și îndeplinească visul de a avea propria casă", a mai spus Vlad Musteață.
Anterior și expertul în imobiliare Victoria Dercaci a declarat pentru Sputnik Moldova că prețul apartamentelor crește pentru că nu s-ar mai acorda autorizații pentru construcții.
"Toată lumea a așteptat ca prețurile să scadă la imobile, dar luând în considerare faptul că nu am avut autorizații în 2020, respectiv companiile au mărit prețul", a explicat Victoria Dercaci, expertul imobiliar.
Am încercat să aflăm de la autoritățile municipale cum stau de fapt lucrurile la capitolul autorizații. Șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Svetlana Dogotaru, a declarat pentru Sputnik Moldova că autorizații s-au acordat, însă acum procedura este mult mai transparentă și obțin permisiune doar investitorii care pot asigura și infrastructura necesară.
Ea a mai declarat că procesul de obținere a unui teren este mult mai transparent, întrucât sunt organizate licitații publice.
"Din anul trecut am început procedura licitațiilor și este mult mai eficientă. Este o procedură de înscriere, licitația se face în văzul tuturor, fiecare își are lotul pentru care se înscrie la licitație, se licitează de la o anumită sumă. Din acest proces și bugetul municipal are de câștigat. Sunt diferite perioade, uneori investitorii sunt mai activi, alteori mai puțin. Se emit autorizații și noi am lucrat inclusiv în plină perioadă de pandemie, tot procesul a fost respectat", zice Svetlana Dogotaru, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.
În Republica Moldova, 90 la sută dintre cetățeni preferă să-și procure locuințe personale decât să închirieze toată viața.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova