Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrijorare pe piața imobiliară: Apartamentele s-au scumpit și se vor scumpi și mai tare

© Sputnik / Miroslav RotariНовострой
Новострой - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prețul apartamentelor a început să crească încă de la începutul anului 2021, iar această tendință se va menține în continuare. Cel puțin asta susțin experții, care explică de ce au loc aceste scumpiri.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Deși anul precedent a fost înregistrată o diminuare a ritmului de construcție a blocurilor de locuințe, în 2021 prețul apartamentelor nu au scăzut, ci din contra, a crescut. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Vlad Musteață, care este directorul unei companii imobiliare, a explicat de ce se menține această tendință. 

Vadim Îndoitu - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2020
Programul "Prima Casă": Câte credite au fost acordate pentru procurarea imobilelor în 2020
"Într-adevăr, prețul la apartamente a crescut în ultimele trei luni cu aproximativ 10%, atât pentru locuințele din blocurile noi, cât și pentru cele din clădirile vechi. Acest lucru se întâmplă pentru că nu s-au acordat autorizații pentru construcția blocurilor noi, iar astfel se creează o cerere mai mare pentru cele deja ridicate. Un alt factor este că băncile au început să fie cu mult mai flexibile și acordă mai mulți bani pentru procurarea apartamentelor, iar astfel clienți sunt mai avantajați. Asta a dus și la concurența pentru fiecare apartament. Avem situații când la un singur apartament aspiră și câte trei cumpărători. Eu am prevăzut această situație încă la sfârșitul anului 2020, când am analizat interesul băncilor", a declarat Vlad Musteață, directorul unei companii imobiliare. 

El afirmă că s-au scumpit și casele particulare, dar și terenurile. 

"Această scumpire este în avantajul celor care de mult timp încerca să-și vândă locuința la un preț mai bun. Băncile văd piața imobiliară pozitiv și au o prognoză a prețurilor la imobiliare în creștere, oferă mult mai ușor decât acum doi ani credite, ceea ce ne face și pe noi mai optimiști că tot mai mulți oameni vor avea posibilitate să cumpere apartamente", a precizat Vlad Musteață, directorul unei companii imobiliare. 

El mai spune că prețul apartamentelor va continua să crească până la sfârșitul anului, dar nu se poate estima la această etapă cu cât se va majora. Doar în perioada sărbătorilor pascale cumpărătorii ar putea să-și găsească o locuință mai ieftină.

"Acest lucru s-ar putea întâmpla în condițiile în care unii moldoveni plecați peste hotare, care au scos locuințele în vânzare anterior, vor ceda din preț doar ca să reușească se le vândă în timpul cât se află acasă. Este o concurență liberă și sunt reduceri de 10-15 la sută. În general, piața imobiliară este în dezvoltare, băncile naționale și internaționale s-au activizat, cu poziții foarte bune pentru a ajuta mulți oameni să-și îndeplinească visul de a avea propria casă", a mai spus Vlad Musteață. 

© Photo : Arhivă personală / Vlad MusteațăVlad Musteață
Îngrijorare pe piața imobiliară: Apartamentele s-au scumpit și se vor scumpi și mai tare - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Vlad Musteață

Anterior și expertul în imobiliare Victoria Dercaci a declarat pentru Sputnik Moldova că prețul apartamentelor crește pentru că nu s-ar mai acorda autorizații pentru construcții. 

"Toată lumea a așteptat ca prețurile să scadă la imobile, dar luând în considerare faptul că nu am avut autorizații în 2020, respectiv companiile au mărit prețul", a explicat Victoria Dercaci, expertul imobiliar. 

© Sputnik / Mihai CarausVictoria Dercaci
Îngrijorare pe piața imobiliară: Apartamentele s-au scumpit și se vor scumpi și mai tare - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Victoria Dercaci

Am încercat să aflăm de la autoritățile municipale cum stau de fapt lucrurile la capitolul autorizații. Șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Svetlana Dogotaru, a declarat pentru Sputnik Moldova că autorizații s-au acordat, însă acum procedura este mult mai transparentă și obțin permisiune doar investitorii care pot asigura și infrastructura necesară.

Кредит. - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2020
Societate
Mai multă transparență la vânzarea terenurilor din Capitală: Hartă online pentru licitații
"Se verifică minuțios fiecare cerere depusă de agenții economici. Nu se permit autorizări pe terenurile publice, pe terenul care nu aparține proprietarului, amplasarea obiectului trebuie să cuprindă și infrastructura necesară, cum ar fi locurile de parcare, terenurile de joacă sau spațiul pentru depozitarea gunoiului - sunt condiții care trebuie respectate, în caz contrar se refuză, dar sunt prevederi legale și beneficiarii trebuie să știe asta. Nu mai avem situații când se acorda loc doar pentru construcția blocurilor, iar pentru alte detalii importante se lua terenul municipalității. E clar că oamenii au fost învățați altfel, iar acum trebuie să se obișnuiască să respecte legea, iar deprinderea vine mai greu", a spus Svetlana Dogotaru, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.

Ea a mai declarat că procesul de obținere a unui teren este mult mai transparent, întrucât sunt organizate licitații publice. 

"Din anul trecut am început procedura licitațiilor și este mult mai eficientă. Este o procedură de înscriere, licitația se face în văzul tuturor, fiecare își are lotul pentru care se înscrie la licitație, se licitează de la o anumită sumă. Din acest proces și bugetul municipal are de câștigat. Sunt diferite perioade, uneori investitorii sunt mai activi, alteori mai puțin. Se emit autorizații și noi am lucrat inclusiv în plină perioadă de pandemie, tot procesul a fost respectat", zice Svetlana Dogotaru, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.

În Republica Moldova, 90 la sută dintre cetățeni preferă să-și procure locuințe personale decât să închirieze toată viața.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0