Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Criza economică cu care se confruntă Moldova este fără precedent

© Sputnik / OsmatescoВиорел Гырбу
Виорел Гырбу - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Viorel Gîrbu: Criza economică cu care se confruntă Republica Moldova este fără de precedent. În cine a lovit cel mai mult această criză și ce măsuri ar trebui să ia factorii de decizie.
Expert: Criza economică cu care se confruntă Moldova este fără precedent

Pandemia provocată de virusul COVID-19, seceta de anul trecut și criza politică, care durează de ceva timp, a îngenuncheat economia țării, care și așa nu înregistra cei mai buni parametri. Declarația aparține expertului economic Viorel Gîrbu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova. Potrivit economistului, țara noastră a fost în criză în toți anii de la obținerea independenții, totuși, atât de gravă, situația nu a fost niciodată. Cert este că cel mai mult au de suferit păturile social-vulnerabile.

„Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent. Noi o criză atât de gravă nu am avut niciodată. Așa sau altfel, criza economică și politică afectează nivelul de trai al cetățeanului și se răsfrânge în special asupra păturilor social-vulnerabile”, a declarat Viorel Gîrbu.

Potrivit economistului, factorii decizionali trebuie să acționeze de urgență în vederea remedierii situației. Cert este că, deocamdată, nu este clar care sunt prioritățile autorităților.   

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Politică
Sandu despre Guvern: Are toate pârghiile să susțină economia pe timp de criză
„Ceea ce vedem noi este că politica promovată de președintele Republicii Moldova este îndreptată către încercarea de a soluționa problemele de lungă durată, vorbim de corupție, ineficiența actului de administrare, iar unele partide politice sunt axate pe problemele de scurtă durată. Din punctul meu de vedere, nu cred că această abordare de a soluționa problemele de scurtă durată este corectă, deoarece noi de 30 de ani tot încercăm să rezolvăm problemele de mâine și ne confruntăm cu o sărăcie continuă, exodul populației și altele”, adaugă Viorel Gîrbu.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, autoritățile ar trebui să pornească de la problema zero a societății noastre – corupția, dacă vor să scoată țara din mocirla în care ne bălăcim de mai bine de 30 de ani.

„Undeva ar trebui să abordăm dimensiunea mai adâncă, problema originală a societății moldovenești, adică: corupția, ineficiența actului de administrare și partidele politice, care sunt mai mult niște SRL-uri decât reprezintă voința poporului”, adaugă Viorel Gîrbu.

Amintim că, pe 23 decembrie, adică de la anunțarea demisiei Guvernului Ghicu, Republica Moldova este Guvernată de un executiv în exercițiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0