Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

© Sputnik / OsmatescoAneta Zasavițchi
Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Abonare
Restaurantele și cafenelele au fost puse pe butuci de măsurile antiepidemice. Sectorul HoReCa înregistrează scăderi dramatice de vânzări. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi înregistrează scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Simbol romantic - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Politică
Restricții noi din cauza COVID: Organizarea nunților în localuri va fi interzisă
"Restaurantele și cafenelele sunt într-o agonie totală. Două săptămâni în urmă s-au impus noi restricții, s-a limitat programul de activitate până la ora 20:00, ceea ce înseamnă un lockdown pentru unitățile de alimentație publică Măsurile sunt necesare, dar restricțiile impuse nu duc la o scădere a numărului de cazuri. Problema este în respectarea acestor măsrui, oricât de dure nu ar fi ele", a precizat Aneta Zasavițchi.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori ș.a. Acest lucru înseamnă un lockdown, iar încet se ajunge spre faliemntul sectorului HoReCa.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul 2020, erau 1700 unități de alimentație publică, iar la moment, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă pe un termen nedeterminat. Ne așteptăm la noi sistări în viitorul apropiat", a conchis Zasavițchi.

Amintim că din data de 20 martie au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică. Comisia a decis ca restaurantele să-și reducă programul de lucru cu clienții: acestea vor fi obligate să activeze până la ora 20:00, iar organizarea nunților și altor evenimente în restaurante și alte localuri este interzisă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0