Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Midrigan: De ce corupția nu poate fi combătută în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Abonare
Juristul Pavel Midrigan a explicat pentru Sputnik Moldova de ce există fenomenul de luare de mită în țara noastră și de ce autoritățile nu au reușit să rezolve această problemă de zeci de ani.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Venind la putere, președintele țării, Maia Sandu, a declarat public în mai multe rânduri că intenționează să înceapă o luptă fără compromisuri împotriva corupției din Moldova. Dar aceste discursuri ale șefului statului au rămas doar la nivelul declarațiilor, în practică totul este diferit.

Corupția te poate costa libertatea - mesajul Poliției Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2020
Video
Corupția te poate costa libertatea - mesajul Poliției Republicii Moldova
Au oare politicienii moldoveni dorință să abordeze în cele din urmă această problemă sau este pur și simplu neprofitabil pentru ei să ia o poziție decisivă în lupta împotriva mitei pe scară largă? Răspunsul la această întrebare a fost dat în studioul Sputnik Moldova de profesorul Universității "Constantin Stere", avocatul Pavel Midrigan.

"Sunt în jurisprudență de treizeci de ani. Mă fac să râd astfel de declarații. Este necesar să luptăm împotriva corupției? Este imperativ! Dar nu este nevoie să strigăm despre asta în gura mare, este necesar să legiferăm toate mecanismele și oportunitățile legii, agențiile de aplicare a legii pentru a combate corupția", a spus avocatul.

Potrivit lui Mitrigan, într-o țară săracă nu poate exista democrație și aproximativ 60-70 la sută din corupție este provocată de cetățeni, oferind în mod independent mită în viața de zi cu zi procurorului, ofițerului de poliție, medicului și așa mai departe. 

"Când oamenii nu sunt siguri că autoritățile publice funcționează corect și onest, încep să caute moduri diferite. Prin urmare, desigur, trebuie să luptăm împotriva corupției în timp util. Acest lucru mărturisește lăcomia și nerușinarea politicienilor noștri", a explicat Midrigan.

Potrivit avocatului, pentru a depăși un rău social precum corupția, sunt necesari specialiști calificați. Midrigan consideră că, pentru a eradica mita, societatea trebuie educată în spiritul respectării stricte a statului de drept.

"Ca cetățean, vreau soluții, vreau rezultate", a remarcat expertul. În opinia sa, niciun partid politic nu va putea face față acestui lucru, întrucât întreaga clasă politică a arătat o indiferență vizibilă față de situație, de exemplu, în lupta împotriva pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0