Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărturiile moldovenilor din diasporă: Viața pe timp de pandemie

© Photo : Arhivă personală / Alina TârceagAlina Târceag
Alina Târceag - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Abonare
Unii moldoveni stabiliți peste hotarele Republicii Moldova sunt nevoiți să se conformeze condițiilor stricte de carantină impuse de autoritățile statelor de reședință.
Viața în Irlanda pe timp de pandemie: Mărturiile unei moldovence

Alina Tîrceag este o tânără moldoveancă, stabilită în Irlanda de mai bine de cinci ani. Pandemia a prins-o departe de casă și cei dragi, iar din cauza restricțiilor impuse îi este complicat să planifice călătorii.

De trei luni, Irlanda se află în cea mai strictă carantină. Aceasta a fost instituită după Crăciun, adică din 26 decembrie și va fi valabilă până pe 5 aprilie. Până atunci statul a venit cu diverse măsuri de prevenire a răspândirii virusului, însă acestea erau mult mai lejere. 

"În prezent, cea mai mare restricție vizează deplasările. Acestea s-au redus la raza de 5 kilometri de la domiciliu. Persoanele trebuie să dețină acte ce motivează deplasarea lor în caz că depășesc această limită. De asemenea, călătoriile în scop turistic sunt interzise, doar cele în scop medical sau de serviciu sunt permise", a precizat Alina Tîrceag.

Cât privește activitatea secotrului HoReCa – toate cafenelele, restauranetele și PUB-urile și-au sistat activitatea pentru vizitatori, fiind posibiliă doar livrarea produselor. Grădinițile, școlile, colegiile și universitățile de asemenea au fost închise, iar toate cursurile și lecțiile se desfășoară în regim online. 

Cei care nu respectă regimul de carantină sunt obligați să plătească amenzi usturătoare ce variază între 500 și 2500 euro, iar poliția locală efectuează controale drastice în acest sens.

Alina Tîrceag susține că lockdownul introdus de către autoritățile din Irlanda, dar și începutul procesului de vaccinare, au efecte benefice în vederea combaterii pandemiei. Dovadă sunt și ultimele statistici ce demonstrează o ușoară descreștere a numărului de noi infectări.

© Sputnik / OsmatescoLudmila Sandu
Mărturiile moldovenilor din diasporă: Viața pe timp de pandemie - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Ludmila Sandu

Și profesoara Ludmila Sandu, stabilită cu traiul de mai mulți ani în orașul Pesaro, Italia, spune că măsurile de protecție impuse de autoritățile din peninsulă sunt dure, dar necesare în contextul situației pandemice dificile cu care se confruntă Italia.

"Toată Italia este în zona roșie și nu avem dreptul să mergem dintr-o regiune în alta. Ieșim din case doar la magazine, farmacie, iar dacă ne deplasăm la serviciu trebuie să avem un document ce ne justifică ieșirea", a precizat pentru Sputnik Ludmila Sandu.

Dacă la început oamenii erau foarte panicați și speriați, acum aceștia înțeleg necesitatea introducerii unor reguli stricte, a spus interlocutoarea. Viața s-a schimbat radical după experiența unui an de COVID.

"Am impresia că locuiesc într-un oraș străin. Se văd doar câteva mașini circulând. Mulți oameni au pierdut locul de muncă. Nu avem dreptul să mergem în ospeție ș.a. Cert este că pandemia ne-a învățat să prețuim ce avem lângă noi, să ne iubim aproapele, să avem respect pentru tot ce ne înconjoară", a conchis interlocutoarea.

Italia se confruntă cu al treilea val al epidemiei de Covid-19. Din 15 martie, majoritatea regiunilor au intrat din nou în lockdown.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0