Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a adoptat un proiect ce face posibilă indexarea pensiilor în 2021

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Parlamentul a adoptat, la inițiativa socialiștilor, „un proiect tehnic” care va permite indexarea pensiilor și vizează modificări la Legea Bugetului pe 2021 în sensul ajustării mecanismului de repartizare a cheltuielilor pe subcapitole.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Parlamentul a votat vineri, 26 martie, în prima și a doua lectură un proiect de lege privind modificarea Legii Bugetului pe anul 2021, care prevede „ajustarea mecanismului de indexare a pensiilor”, de două ori pe an, la fel ca în 2020. Este avută în vedere, conform notei explicative, ajustarea surselor de finanțare a deficitului bugetar. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Politică
Maia Sandu invită fracțiunile la consultări - Iată pe cine

Prima indexare a pensiilor urmează a fi făcută din 1 aprilie, iar a doua – din 1 octombrie.

Deputatul Petru Burduja, care a prezentat proiectul din partea Comisiei parlamentare, a spus că acesta este „unul pur tehnic”. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a subliniat însă că indexarea nu poate fi făcută fără aprobarea acestui proiect.

„Acesta este un proiect pur tehnic. O să reamintesc de proiectul nr.66, care deja este în vigoare, în care a fost vorba despre indexarea de două ori pe an a pensiilor. Au fost prevăzute sumele generale, dar nu au fost structurate pe subprograme. Ministerului Finanțelor îi este cu neputință să efectueze aceste calcule. Suntem în preajma zilei de 1 aprilie, când trebuie să aibă loc calcularea”, a explicat Petru Burduja.

Raportorul a subliniat că sumele incluse în proiectul vechi și cel nou sunt identice, atât doar că „sunt structurate și aranjate pe subcapitole cum se cuvine”.

Deputații din Platforma DA nu au susținut acest proiect, iar cei democrați s-au abținut de la vot. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a subliniat însă că indexarea nu poate fi făcută dacă nu este aprobat acest proiect.

La un briefing, deputatul socialist Alla Darovannaia a declarat că „indexarea pensiilor va începe la 1 aprilie și se va efectua în conformitate cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. La 1 aprilie indexarea va fi de 3,89%. Păstrăm și indexarea la 1 octombrie - va fi de 3,2 procente. În total indexarea va fi de 7% anual”.

Socialiștii au criticat inițiativa președintelui Maia Sandu, care a propus ca indexarea pensiilor să fie efectuată o singură dată pe an, și nu de două ori, așa cum s-a făcut în 2020.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0