Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Ce șanse are sesizarea PSRM cu privire la desemnarea Nataliei Gavrilița

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul constituțional Teodor Cârnaț a vorbit despre șansele sesizării deputaților PSRM prin care au contestat decretul Maiei Sandu de desemnare a Nataliei Gavrilița, candidat la funcția de premier.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Expertul constituțional Teodor Cârnaț a vorbit în cadrul centrului de presă Sputnik despre contestarea de către PSRM la Curea Constituțională a decretului prin care Natalia Gavrilița a fost numită candidat la funcția de premier. Asta deși el a fost emis încă în luna ianuarie, iar exercițiul votului pentru această candidatură s-a consumat. 

Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Ultimă oră: Guvernul Gavrilița n-a primit votul de încredere
Socialiștii au declarat că publicarea decretului semnat de Maia Sandu la data de 27 ianuarie 2021 nu era în vigoare la data solicitării votului de încredere pentru cabinetul de miniștri propus și programul guvernamental (8 și 11 februarie), deoarece decretul a fost publicat în Monitorul Oficial la 26 februarie. Acum magistrații Înaltei Curți urmează să se pronunțe asupra acestei solicitări venite de la socialiști. Prezent la Sputnik Moldova, expertul constituțional Teodor Cârnaț a fost întrebat ce șanse sunt ca această sesizare să fie soluționată conform așteptărilor PSRM. 

"Decretul putea fi contestat atunci când el a fost adoptat, înainte să producă efecte juridice. După ce a produs efecte juridice, acesta este deja un decret cu tentă politică. Gavrilița a venit în Parlament, i-au dat posibilitate să prezinte programul, echipa și a primit zero voturi, el s-a consumat din punct de vedere constituțional. Și CC nu are altă soluție decât să o respingă ca nefondată sau să nu fie admisibilă", a declarat Teodor Cârnaț.

Totodată, și analistul politic Roman Mihăieș a comentat decizia socialiștilor. 

"Eu cred că acest demers al socialiștilor a fost unul făcut în disperare de cauză ca să mai tragă de timp și să încerce să mai comunice cu Președinția, să mai caute alte metode, dar nu are sorți de izbândă, asta trebuie să o spunem clar. Ei dacă și au dorit să atace. trebuiau să o facă după primul tur", a precizat Roman Mihăieș. 

Amintim că pe 11 februarie deputații din Parlamentul Republicii Moldova au respins unanim candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, propus de Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0