Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Europarlamentarii au adoptat procedura de urgență pentru pașaportul de vaccinare

© AFP 2023 / JOEL SAGETPașaport UE de vaccinare împotriva COVID
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul European a votat pentru accelerarea aprobării certificatului verde electronic, care ar urma să permită circulaţia sigură şi liberă pe durata pandemiei.

BRUXELLES, 25 mart – Sputnik, Daniela Porovăț. Așa numitul pașaport de vaccinare, intitulat adeverința electronică verde, a primit un impuls astăzi din partea eurodeputaţilor, care au adoptat cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă şi 16 abţineri, asupra iniţierii procedurii de urgenţă, prevăzută la articolul 163 din Regulamentul de procedură, care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei Europene.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Pașaport COVID sau test PCR pentru turiști: Ce spun experții

Această procedură este menită să faciliteze adoptarea până în vară a adeverinței electronice.

După cum se poate vedea și în rezultatul votului, cei mai mulți dintre eurodeputaţi au sprijinit crearea rapidă a adeverinţei electronice verzi, care urmăreşte să faciliteze circulaţia sigură şi liberă în interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19.

Potrivit propunerii CE, adeverința urmează să includă informaţii cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum şi informaţii privind orice infecţie anterioară cu COVID-19.

Parlamentul European arată într-un comunicat de presă că mai mulți eurodeputați au subliniat necesitatea de a avea garanţii solide în materie de protecţie a datelor cu caracter personal şi medical şi au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

"Avem nevoie de adeverinţa electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spaţiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Adeverinţa nu poate fi o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană şi nu poate conduce la discriminare. Datele cetăţenilor trebuie să fie în siguranţă şi doar datele necesare ar trebui incluse în adeverinţă", a declarat după vot preşedintele Comisiei LIBE, spaniolul Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D).

CE a prezentat pe 17 martie o propunere de regulament privind o adeverinţă electronică verde pentru a facilita libera circulaţie în UE şi o propunere conexă privind resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul statelor membre ale UE este legală în timpul pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0