Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce corupţia în Moldova este invincibilă – expert

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Specialistul în drept a explicat în studioul Sputnik Moldova de ce există fenomenul luării de mită în țara noastră și de ce autoritățile nu reușesc timp de decenii să soluționeze această problemă.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Atunci când a venit la putere, președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat public în repetate rânduri că intenționează să înceapă o luptă fără compromisuri împotriva corupției din țară. Dar aceste discursuri ale șefului statului au rămas doar la nivelul declarațiilor, în practică totul este mult mai prozaic.

Prin urmare, întrebarea este dacă doresc totuși politicienii moldoveni să se apuce în cele din urmă de această problemă sau lor pur și simplu nu le convine să adopte o poziție hotărâtă în lupta împotriva fenomenului extrem de răspândit al luării de mită, de care reprezentanții establishmentului nu sunt deloc străini? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova conferențiarul universitar la Catedra de Drept a Universității ”Constantin Stere”, avocatul Pavel Midrigan.

”Sunt deja de treizeci de ani în jurisprudență. Îmi provoacă râsul astfel de declarații. Ar trebui oare să luptăm împotriva corupției? Obligatoriu da! Însă nu este nevoie să strigăm despre asta, este necesar să fie consolidate la nivel legislativ toate mecanismele și posibilitățile pentru ca organele de drept să lupte cu corupția ", a declarat avocatul.

Potrivit expertului, într-o țară săracă a priori nu poate exista democrație, iar aproximativ 60-70 la sută din faptele de corupție sunt provocată de cetățenii înșiși, care oferă singuri mită în viața de zi cu zi procurorului, polițistului, medicului și așa mai departe.

Mariana Calughin - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2020
Moldova, la capitolul corupție: Ce spune un expert

"Atunci când oamenii nu sunt siguri că organele puterii de stat funcționează corect și onest, ei încep să caute diverse căi. De aceea, evident, trebuie să luptăm la timp împotriva corupției. Așa cum sunt furați în țara noastră banii publici nu se mai întâmplă în nici un alt stat european. Acest lucru vorbește despre lăcomia și nerușinarea politicienilor noștri", a explicat Midrigan.

În opinia juristului, pentru a depăși un astfel de rău public precum corupția este nevoie de specialiști calificați. Midrigan consideră că, pentru a eradica fenomenul luării de mită, societatea trebuie educată în spiritul respectării stricte a legalității, a supremației legii.

Judecător reținut în flagrant pentru acțiuni de corupție>>>

„În calitate de cetățean, eu vreau soluții, vreau rezultate”, a menționat expertul. În opinia sa, niciun partid politic nu va putea face față acestei situații, întrucât întreaga clasă politică a demonstrat o indiferență evidentă, de exemplu, față de situația privind lupta cu pandemia, ceea ce este semnificativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0