Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, la capitolul corupție: Ce spune un expert

© Sputnik / OsmatescoMariana Calughin
Mariana Calughin - Sputnik Moldova
Abonare
Suntem țara cu cele mai multe mecanisme și instrumente anticorupție și, în mod paradoxal - cu cele mai proaste rezultate în acest domeniu. Declarația îi aparține expertului anticorupție Mariana Kalughin.
Moldova, la capitolul corupție: Ce spune un expert

În cadrul emisiunii "Contrapunct", expertul anticorupție Mariana Kalughin a semnalat faptul că guvernanții din țara noastră niciodată nu au abordat fenomenul corupției în complexitate și din acest motiv lupta cu acest fenomen practice trebuie începută de la zero.

"Politicul este de vină, cel care imprimă calitatea unui stat. Suntem țara cu cele mai multe mecanisme și instrumente anticorupție și, în mod paradoxal, cu cele mai proaste performanțe în acest domeniu. Cea mai mare problemă este că în pofida experiențelor nu am reușit să creăm o planificare strategică în acest sens", a remarcat Mariana Kalughin .

Potrivit expertului, Republica Moldova nu are nici un proiect de strategie pentru perioada următoare în lupta împotriva corupției, iar în sectorul justiției există o multitudine de acțiuni care în fond nu au nici un impact.  

Dinu Țurcanu - Sputnik Moldova
Lupta împotriva corupției: Acțiunile întreprinse de UTM

Mariana Kalughin susține că autoritățile trebuie să urmeze câțiva pași importanți în 2021, cu politici bine fundamente, ce ar putea avea un impact real asupra dezvoltării societății. Printre acestea se numără: transparența și buna informare a publicului despre progresele în dosarele de rezonanță (cele legate de frauda bancară); inventarierea instrumentelor anticorupție; evaluarea performanțelor Autorității Naționale de Integritate; resetarea imaginii Procuraturii Anticorupție, consolidarea capacității Consiliului Superior al Procurorilor în procedurile disciplinare și aplicarea pedepselor; reevaluarea metodelor de planificare strategică și adoptarea unui cod de etică pentru deputați ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0